U Pirotu je za vikend održana manifestacija “Feel the beat” po drugi put. Ovaj prvi pravi HipHop turnir u Pirotu organizovao je plesni klub Quick 010 i B-force crew, pod pokroviteljstvom Opštine Pirot i uz podršku Univerziteta Metropolitan iz Beograda.

Sa turnirom se krenulo 2012-te i to veoma uspešno, što potvrđuje sledeći video. Želja organizatora je da manifestacija raste iz godine u godinu i da Pirot postane mesto gde se održava jedno veliko HipHop takmičenje.

Putovanja i brojna poznanstava članova kluba omogućila su da pirotska publika uživa gledajući najbolje igrače iz regiona, pa su tako učesnici bili iz gradova širom Srbije, kao i iz susedne Bugarske.
Feel the beat Vol. 2. otvorilo je zajedničko zagrevanje svih učesnika, što je uvek zanimljivo za nas gledaoce, jer vidimo opuštene igrače, različite stilove, osmeh i sjajnu atmosferu, uz voditelja, koji je ujedno bio i takmičar, Angelo iz Beograda.

Odmah na početku DJ Not Eazy iz Bugarske dao nam je do znanja da ćemo slušati samo kvalitetnu muziku, što se i potvrdilo u nastavku večeri. Takmičari, a i mi gledaoci, ljubitelji dobrog zvuka, razigrali smo se uz zvuke hiphop-a, break-a i funk-a. 
 

Prvo takmičenje bilo je u kategoriji HipHop, gde je 16 učesnika oba pola odmerilo snage u duelima 1 na 1. Za nas iskusnije, koji smo što viđali, što i samo igrali, nivo nije bio na nekom zavidnom nivou, ali je energija takmičara sve nadoknadila. Očekivano, pobedio je momak koji je bio pobednik i na prvom takmičenju u Pirotu, Nikola Planka poznatiji kao Afri. U finalu je bio bolji od Blue-a.

Nakon HipHop-a, stiglo se do poslastice večeri, takmičenja u Break-u. Čak 23-oje takmičara se takmičilo u ovoj kategoriji i imali smo prilike da vidimo neke zaista sjajne igrače, a samim tim i sjajne poteze. Moram reći da sam uživao, iako je moj favorit ispao već u četvrtinalu. Po stilu me je podsetio na jednog od dvojice najboljih igrača u Srbiji, bar po tome koliko pratim, na Padre-a. On i Goofy su na prvom Feel the beat takmičenju i pobedili.
 

Na opšte iznenađenje, ali i zadovoljstvo, ove godine pobedila je devojka iz Bugarske BGirl G Ali.
Uz takmičare, imali smo prilike da vidimo i kako to rade sudije za vreme takozvanog judges showcase-a. Da se u Pirotu itekako igra i voli HipHop i Break, govori to da su u manifestaciji učestvovali sjajni klinci iz kluba koji je organizovao takmičenje, ali i činjenica da je Pirot imao predstavnike među sudijama u obe kategorije – Andru u kategoriji HipHop i Nemca u kategoriji Break. Ostale sudije su bile Elena iz ekipe Skywalkers (Pop&Roll), iz Bulgarske i Shandoo, predstavnik The Learning culture, iz Srbije u kategoriji HipHop, dok su Breaking sudili Bboy Nezoob iz Recognize crew-a, Srbija, i Bboy Thriller, predstavnik Monstribe crew-a, iz Bulgarske.

Izuzetno mi je drago što se momci, ali i devojke, angažuju u organizaciji ovakve manifestacije. Pratim ih od samog početka, kada su kao gosti nastupili na prvom prolećnom festival za mlade u Pirotu Primavera, organizovanog od strane Udruženja “Pirot E Publika”.

Događaj su uveličali i specijalni gosti, baletski studio Fortuna i akrobatska grupa Woderflow iz Niša.
Zvezda večeri bio je mali Stefan, dečkić koji još nije ni pošao u školu, po mojoj proceni. 
 

Evo par link-ova na kojima možete videti kako je to izgledalo:
https://www.youtube.com/watch?v=G3e-kIyuOB8
https://www.youtube.com/watch?v=1LTrXGE5lTA
https://www.youtube.com/watch?v=UGP3e56U1Hg
https://www.youtube.com/watch?v=qdGizg_bY8Q

Nadam se da će manifestacija postati tradicionalna i da organizatori neće čekati godinu dana do sledećeg puta.

Nemanja Živković