„Invazija za istoka“, rokenrol karavan izdavačke kuće Miner Records, je svoj dvadeseti jubilarni šou smestila u Niš.


U petak 28. avgusta u klubu „Black Stage“ nastupili su: Patrias, Language.Sex.Violence, Bethor i Chaosium. Mogu da kažem da sasvim žanrovski različiti bendovi mogu da okupe dobru publiku koja je zaista uživala te večeri. Zbog sjajne atmosfere, odlične muzike, neviđeno dobrog zvuka. Od patriotskog oldskul metala koji nam je prezentovao Patrias, preko new wave darkerane LSV-a i performansa Peđe Živanovića, koji je samo bio uvod u black metal horor Bethor-a, da bi na kraju Chaosium razvalili svojim thrash metalom. Pojedinačno svaki bend je po meni imao sjajan nastup, za svoj mogu da kažem da je možda najbolji koji smo imali ikada. Patrias sam najviše želela da čujem uživo, jer mi je njihov žanr najinteresantniji, zato što ima taj retro stari prizvuk i pevač je, ako zažmurite, mogao da vas instant prebaci u rane sedamdesete i početke hevi metala. „Love“.Sex.Violence, kao što sam rekla, veoma emotivno i ekspresivno ispred sada već naše braće blekera, koji su impresivnim performansom uozbiljili prisutne za, po meni, fenomenalan kraj večeri sa Chaosium, koji su kao goste na kraju primili deo naših gradskih trešera Marice i završili delirično.

Jubilej ne bi bio jubilej, da nije teatralno nastavljen sutradan u Velikoj Plani, u klubu DRUM, gde je pre samo mesec dana imao svoju premijeru. Ovog puta obogaćen biltenom, koji je za tu priliku priredio Miner, promocijom brenda „ROD“ i nastupom: Interbola, Language.Sex.Violence, Bethor, Chaosium, Trigger, Kolaps i Nikad Čuo.


Takođe žanrovski šareno, u veoma interesantnom prostoru na kojem im iskreno zavidim, skvotovskog tipa, sa koncertnim podijumom u dvorištu što je za ove vruće dane i više nego prednost, koncertni maraton koji je na najbolji mogući način završio ovu proslavu. Publika je bila više nego odlična, tako su i govorili da je bilo prošlog puta. Zato je i Invazija ovde ponovljena tako brzo. Slatki mladi Interbola su bili uvod u spektakl, dečaci na početku svoje, nadam se lepe, karijere. Nakon njih, ponovljena „dark to darker“ kombinacija LSV-Bethor, gde je nakon nastupa pao dogovor da gde se sledeći put budemo sreli na podijumu odsviramo zajedno jednu pesmu. Zatim sjajni Chaosium, još bolji nego prethodno veče, doduše bez Marice ali uz pomoć publike, razvaljuje polako ciglice DRUM-a. Onda Trigger sa sjajnom pevačicom, autorskim i sa par covera pop pesama u metal fazonu ustupa prostor fantastičnom tornadu koji je priredio Kolaps. Prvi put ih gledam uživo i bend koji svojim angažovanim hardkor-pankom totalno diže publiku na sve strane, sa jednim od najboljih frontmena koje sam videla u skorije vreme domaće proizvodnje, najavili su treći album za Miner, pozivali publiku da se probudi i uzme svoj život u svoje ruke. Sledeća Invazija 10. oktobra u Nišu ugostiće ih prvi put i najtoplije vam preporučujem da to ne propustite. Za kraj malo prizvuka panka od benda Nikad Čuo.

Sve pohvale za organizaciju obe večeri, oba kluba, svaki na visini zadatka. Sve je teko kao po loju, mnogo dobre muzike, mnogo. Zaista je bilo uživanje biti deo Invazije ta dva dana. Dobar primer kako treba da izgleda rokenrol, kakva treba da bude atmosfera među bendovima koji na muziku gledaju na potpuno različite načine. Sve može.

Sve fotografije iz Velike Plane možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

Olja Wagner