2567 Dinara u Mojoj Ruci: "Imamo..." (2015)

Volim da čujem dobru obradu. Maštovitu, nepretencioznu, da fino opusti čoveka. Skupina ljudi, ne znam da li da ih nazovem bendom, '2567 dinara u mojoj ruci' odlučila je da da svoj šmek obradama numera Obojenog Programa, njihovih sugrađana ("Kad se neko nečem dobro nada") i EKV-a ("Umorna"). Sveukupni utisak jeste da ovo zvuči veoma lo-fi, solidno, sa akustičarskom patinom, uz primetno umeće sa minijaturama i ukrasima koje gitaristi isporučuju. Ovo su i simpatične obrade, inspirisane kućnim sedeljkama i zabavljanju ljudi oko logorske vatre, ali opet sa žarom i stavom. Izuzetno cenim OP, EKV malo manje, ali to nije razlog da se ne prisetim lepih momenata koje karakteriše ovaj EP. Njihove numere 'Intro' i 'Kamen je kamen' su suprotne od tvrdokornosti, otapaju srce, čineći ih relaksirajućim pesmama. Manama ovde nema mesta, jer je ovo odlično uhvaćen momenat spontanosti i omaž već pomenutim bendovima. Kompaktno i predočeno sa osećajem.
~

(izmenavremena) & Ivan Čkonjević: "ruku u ruku u ruku" (2015)

Kada se dva senzibiliteta spoje u zajedničkoj nameri, nema ničeg boljeg. Nikola u ulozi (izmenavremena) i Ivan Čkonjević (meni od ranije poznat kao eksperimentator na gitari), stvorili su ovaj album, nagoveštavajući originalno da je posredi nešto ultra-osećajno. Njihove egzibicije počivaju na tradicijama gitarskog alt-folka, sa ponekim drone-om, taman da rastrza poslednju sumnju. Svaka pesma je koncipirana istovetno, ali svaka gradi svoj svet. U vezi pesama, zapalo mi je za sluh da u pesmi "Dim" glavna tema liči na riff iz pesme "Osmijeh" Grupe 220, što mi je zabavno i drago (Mlinarec) čuti; razabiram da to nisu ni autori primetili! Vrlo pesnički odabranih naslova pesma, nižu se na albumu i slobodno pretpostavljam da su improvizacije u pitanju, koliko-toliko uobličene u smislenu celinu.
Kao mehanički otkucaji muzičke kutije, ali sa toplinom koja može biti samo ljudska. Zvuče nalik na Veliki Prezir, kada bi isti odlučili da se bave akustičarskom muzikom. Nenametljivo nudeći poetsko iskustvo zajedništva služe da razbiju negativni naboj - u svakom slučaju, sinestetičnost je prisutna. Polje, livada, miris sveže zemlje, znači da valja poslušati album pun slobode, kao što je ovaj. Prepustite svoje ruke. Zaboravih da napomenem da album ide lepo uz okopavanje bašte.
~
podseća na Veliki Prezir, kada bi radili samo akustične stvari :)

Desya Lovorov