Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, kao jedina Evropska komunistička zemlja koja nije bila pod pritiskom Sovjetskog Saveza, bila je jedinstveni eksperiment u komunizmu.

Tehnički, država nije bila iza „gvozdene zavese“ i kulturno gledano bila je vrlo otvorena ka zapadnoj kulturi koja je podrazumevala metal, rep, novi romantizam, i svakako pank. Scena je bila velika i neverovatno dinamična, obogaćena svim različitostima kako Američke, tako i Britanske scene – oi!, treš, hardkor, proto–pank,... birajte! Fotograf, Jože Suhadolnik, počeo je sa fotografisanjem bendova i fanova sa svojih krhkih 15 godina (njegov prvi koncert bio je Siouxsie and the Banshees, 1981. godine), a nedavno je završio slaganje svoje foto – knjige, Balkanski Pank.

Fotografije su senzualne i neobuzdane,  sve što bi se od mladih pankera moglo poželeti, iako Jugoslavija nije bila deo Sovjetskog Saveza, bila je pod budnim okom policije.

Suhadolnik se priseća:
Policija je mogla da te uhapsi i prebije zato što si crtao grafite ili zato što si nosio bedž na kom piše „Nazi Punk Fuck off“ (Nacistički pankeri odjebite) samo zato što se na bedžu nalazi reč Nazi. Nekoliko ljudi je bilo hapšeno, a kasnije ih je policija tajno pratila.

Nakon raspada Jugoslavije, Suhadolnik je dobio priliku da pregleda svoj debeli policijski dosije – preko 400 strana o fotografisanju pankera.


Prevela i priredila Tamara Maksimović
izvor: Dangerous Minds