U petak 17.7.  u okviru Pirotskog kulturnog leta otvoren je tradicionalni festival stripa. Za sve ljubitelje devete  umetnosti organizovan je niz aktivnosti  kojima su se Piroćanci sa velikim zadovoljstvom pridružili i time se upoznali bliže sa procesom stvaranja stripova, kao i sa nekim stripovima sa kojima se do sada nisu susretali.


Gosti ovogodišnjeg festivala bili su i strip autori. Dražen Kovačević koji dolazi iz Zemuna kaže da svake godine sa velikim zadovoljstvom gostuje na ovom festivalu. „Od kada znam za sebe se bavim crtanjem stripova. Sve sam čuvao u posebnoj svesci, a profesionalno se bavim time dugi niz godina. Svake godine posećujem ovaj festival, a za Pirot je interesantno što mladi građani posećuju festival u velikom broju, dok u drugim gradovima festival posećuju stariji. Na štandovima u holu Doma vojske su izloženi neki moji stripovi. Moje kolege su održale i školu stripa, i kažu da su zadovoljni odzivom građana, mada je ove godine broj posetilaca bio manji, verovatno zbog vrućine. Sve u svemu, zadovoljni smo kako je festival protekao“ -  rekao je Kovačević  i istakao da će u Pirotu provesti još par dana na odmoru.  Na štandu se našlo dosta interesantnih naslova kao što su serijal o „paklenom dečaku“ „Hellboy“, zatim „Konstantinovo raskršće“, „Torpedo“,“ Lukas“,“ Dylan Dog“,“ Adam Wild“ itd.

Festival će trajati 3 dana, a kao završnica u nedelju 19. 7. U holu Doma Vojske će biti organizovano druženje sa autorima.

Đorđe Tomović