Ok, kao što sam već napisao u prethodnom tekstu o filmskim temama, ovaj put vam donosimo prikaz nekih od najpoznatijih muzičkih tema planetarno popularnih serija. Da li ste se uhvatili da, kada gledate neku seriju, ne premotavate uvodnu špicu? E pa kod ovih pet serija je to slučaj, bar kada sam ja u pitanju. Muzička uvertira je posebno iskustvo kod gledanja serija, a prava muzika može itekako da upotpuni kompletan doživljaj. Bez daljeg odlaganja počinjemo sa listom, i nadam se da među ovih pet probranih prepoznajete nekoliko koje i sami obožavate.

1. Igra prijestola (Game of Thrones, 2011.)

Kako drugačije opisati Igru prijestola osim kao trenutno najpopularniju seriju. Tačka. U posljednjih 5 sezona koliko se emituje pomjerila je granice gledanosti, šokirala je publiku na dosad neočekivane načine ubijajući sve redom omiljene likove. Za one srećnije (uključujući i mene) koji su pročitali knjige smrt glavnih junaka možda nije bila iznenađenje, ali je svakako i dalje bila bolno otaranje jedva zaraslih rana. Oni koji nisu čitali serijal Pjesma leda i vatre Džordža R. R. Martina, ova ubistva su bila šokantna i zastrašujuća, tjerajući ih da sa strahom gledaju naredne epizode pitajući se ko će sad umrijeti – da li Džon, Deneris, Arja ili Tirion (Za ime starih bogova i novih, samo ne Tirion). Serija je veoma zarazna i uvlači vas u priču brzinom munje. Slično je i sa uvodnom kojem ne manjka grandioznosti. Fantastična muzika epskog obima i složenog, orkestarskog zvuka fenomenalno je iskombinovana sa uvodnom špicom koja prikazuje mapu Vesterosa i Esosa, 3D modele velikih gradova u kojima se odvija priča, kao i grbove najvećih kuća i porodica upletenih u zamršeno klupko sudbina, ratovanja i borbe za nadmoć.

2. Zvjezdane staze (Star Trek, 1966.)

„Svemir. Posljednja granica. Ovo su putovanja svemirskog borda Enterprajs. Njegova petogodišnja misija: istraživati čudne nove svjetove, tražiti novi život i nove civilizacije, hrabor ići gdje još nijedan čovjek nije išao“. Još uvijek se sjećam da sam kao mali naučio ovaj tekst napamet i ponavljao ga, zajedno sa Vilijamom Šetnerom, svaki put kada počinje epizoda, a bijeli svemirski brod siječe nepreglednu tamu svemira. Originalno je tema, kasnije potpuno odrađena instrumentalno, sadržavala i sopranski solo kojim se težilo dočarati vanzemaljski ambijent. Međutim, ova melodija je odbačena i zamijenjena svojom instrumentalnom dvojnicom koja je kombinacija elektronskog zvuka i tradicionalnijih instrumenata kao što su flauta i orgulje. Kompletan zvuk podsjeća na zvuk teremina, jednog od najranijih elektronskih instrumenata, mada sam instrument nije korišćen za originalnu temu. Malo poznata činjenica jeste da je originalni plan za temu serije uključivao i tekst, ali ta zamisao je ubrzo odbačena. Sva sreća, jer tekst izgleda kao nešto što pripada Evrosongu a ne naučnoj fantastici. Ipak, to jesu bile kasne 60-e, tako da... U svakom slučaju, ovdje imate tekst pa procijenite sami.

3. Saut Park (South Park, 1997.)

„I'm goin' down to South Park, gonna have myself a time...“ I zaista se jesam nebrojeno puta super proveo u ovom malo gradu u Koloradu. Saut Park mi već godinama pruža dozu uvrnutog i (ponekad) suptilnog, sarkastično-satiričnog humora kome zaista malo TV emisija može parirati. Od likova koji su genijalno napisani, preko replika koje su stvorene za citiranje (moja okolina mi je svjedok da to prečesto i radim), pa sve do kritičkog osvrta na najaktuelnije teme iz modernog života prikazane doživljajima stanovnika ovog gradića u kome su vanzemaljci stalni gosti a snijeg se ni ljeti ne otapa. Saut Park je bio tu da isprati i iskritikuje sve – od poznatih osoba, političara, rijaliti zvijezda, preko aktuelnih dešavanja u svijetu pa sve do drugih poznatih emisija, serija i filmova; ništa nije izmaklo britkom humoru osuđivanja, parodiranja i ismijavanja iza kojeg stoje Trej Parker i Met Stoun. Uvodna špica je spoj zarazne melodije i teksta kojeg pjevaju Kajl, Sten, Erik i Keni, a koji se brzo uvuče u uši. Ono što nije tako poznato jeste da čak i Kenijev dio (kojeg on govori nerazumljivim mrmljanjem, kao što i inače priča) ima napisan tekst koji često varira, od sezone do sezone. Upravo zbog njegovog mrmljanja nije ni cenzurisan, iako bi inače bio. Tako, između ostalog, Keni govori: I like girls with big fat titties, I like girls with deep vaginas; I have got a 10 inch penis, use your mouth if you wanna clean it; Someday I'll be old enough to stick my dick up Britney's butt.

4. Dosije iks (X-Files, 1993.)

Istina možda jeste „tamo negdje“, ali je odlična horor serija ovdje na Zemlji. Koliko je samo straha ulivala ova serija u moje mlade koste, još se stresem kada čujem uvodnu temu i ono avetno zviždanje! Dosije iks definitivno ima muziku koja u potpunosti i savršeno odgovara tematici serije, maestralno je nadopunjujući i uvodeći gledaoca u jednu od kultnih i najpoznatijih horor serija, svojevrsnu verziju Zone sumraka sa kraja prošlog vijeka. Muzička podloga je inspirisana pjesmom How Soon Is Now benda The Smith, a prepoznatljivi zvuk zviždanja nastao je slučajno kada je kompozitor Mark Snou eksperimentisao sa tzv. Whistling Joe synth efektom. Proizvod njegovog eksperimenta jeste sada već kultna tema prepoznatljiva i godinama nakon završetka serije. Skali i Molder suočavaju se sa najuvrnutijim slučajevima koje FBI ima da ponudi dok se gledaoci nervozno meškolje na ivici stolice ne odvajajući pogled sa malog ekrana. Serija je odlično baratala ambijentom nepoznatog i misterioznog bez jeftinih trikova prepadanja kakvi se viđaju u horor žanru, a veliku ulogu u svemu tome igrala je muzika. Sama muzička tema je bila toliki hit da je Triple X remiks bio na vrhovima klupskih listi 1996. Povratak serije je zakazan za januar 2016., a da li će zadržati isti kvalitet, ostaje nam da vidimo. Samo sam siguran da ćemo opet čuti ovu famoznu muzičku temu, možda u nekom novijem izdanju.

5. Simpsonovi (The Simpsons, 1989.)

Naravno, lista o top temama iz poznatih serija nikako ne bi bila kompletna bez nezaobilazne uvodne špice iz Simpsonova. Ova serija već 26 sezona i preko 500 epizoda uveseljava gledaoce različitih generacija koji su uz nju odrastali. Iako sama serija uživa kultni status, isto to se može reći i za njenu uvodnu špicu koja se može posmatrati i kao entitet za sebe. Podjednako zabavna i duhovita, ova uvertira se iz epizode u epizodu mijenja, svaki put sadrži suptilnu (ili manje suptilnu) promjenu koja kompletnoj seriji daje poseban čar, a svakoj epizodi pečat individualnosti. Prolijećući kroz žuto slovo P na nebu dolazimo u Springfild i upoznajemo se sa njegovom šarenolikom postavom i stanovnicima kojima ne manjka jedinstvenosti karaktera. Ipak, sve se uglavnom vrti oko porodice Simpson – Homera i njegovog prepoznatljivog štapića radioaktivnog plutonijuma, Mardž koja je u super-marketu sa Megi, Barta koji nestrpljivo čeka zvono za kraj školske kazne, i Lisu na orkestarskoj probi. Na kraju dana cijela porodica žuri kući i sustižu se na kauču ispred TV-a. Svi oni koji su odgledali više od jedne epizode znaju da je sam dio špice isred kauča drugačiji u svakoj epizodi i da varira u dužini. To su autori izveli iz tehničkih razloga kako bi trajanje epizode bilo uvijek isto. Rekordna dužina tzv. Couch gag-a je 46 sekundi. Takođe, iz epizode u epizodu Bart na tabli piše drugu rečenicu a Lisina melodija koju svira na saksofonu se suptilno mijenja. Sve to upakujte zajedno sa zaraznom melodijom i dobićete jednu od najpoznatijih serijskih tema koja poprima obime evergrina.

Ingvar L