Napokon su se i oni sjetili da snime živi album. Na „Sworn To a Great Divide“ su kao bonus objavili DVD koncerta u Švajcarskoj nazvan „Official Bootleg“, ali je kvalitet istog bio malo iznad nekog malo boljeg pirata (ergo naziv bonusa). No, i pored toga, na snimku se i te kako može osjetiti sva silina i energija benda, ali je zvuk katastrofalan a video snimak uhvaćen iz pozadine publike ima dinamike koliko i krepana mačka. Zato je „Live From the Heart of Helsinki“ sušta suprotnost. Bend zvuči nevjerovatno. Začuđujuće je da ovako gusta i svirački komplikovana muzika sa mnogo elemenata može ovako dobro da zvuči uživo. Možda ispred bine doista i zvuči malo drugačije, ali ovo što je uhvaćeno na ovom živom izdanju je impresivno u najmanju ruku. 90 minuta konstantnog lomatanja i pregršt hitova koji su označili vrlo uspješnu karijeru benda je svakako bolje nego neki klasičan „best of“ sa studiskim snimcima pjesama. 

Nikada nisam obraćao veliku pažnju na bas gitarske dionice benda, najviše zbog toga što je zvuk basa na albumima malo razvodnjen i utopljen u kompletnoj slici. Na ovom živom snimku je urađeno sasvim suprotno. Bas gitara je lijepo definisana i mogu vam reći da me je oduvala svaka odsvirana nota. Basista je mašina, a zajedno sa bubnjarem čini nevjerovatnu ritam sekciju (što je najinteresantnije, oni to rade tako olako i nonšalantno, kao da se šetkaju ili mlate praznu slamu u dokolici, a zvuči kao neki smrtonosni japanski cunamizemljotres). Nije samo ritam sekcija da ubija. Sve je na svom mjestu, a Speed savršeno vlada glasom i svim i najzahtjevnijim pjevačkim dužnostima.

I za kraj, i pored svog mog oduševljenja bendom i albumom, moram pomenuti određenu „sterilnost“ u zvuku. Ne mogu vam tačno reći što je, ali se da osjetiti u kompletnoj audio slici. Možda je u pitanju tehnika snimanja, možda činjenica da je publika za nijansu slabije snimljena, možda je bend toliko puno pažnje obratio kvalitetu i tačnosti izvedbe da su malo zapostavili užitak, a možda je nešto sasvim deseto i mogu samo da nagađam. Bez obzira na ovo posljednje, „Live from the Heart of Helsinki“ je jedan odličan živi album benda koji je tokom godina grizao i čupao kao malo koji. Toplo vam ga preporučujem. 

Nikola Franquelli