Dragi naši, 

danas, 20. maja 2015. je tačno 12 godina kako se družimo. Da, punih 12 i "uzimamo" trinaestu što će reći da polako postajemo tinejdžeri. :) Pa zato hajde da ovu lepu priliku iskoristimo i pogledamo malo unazad. Podsetimo se šta se desilo od prošlog rođendana.

Najznačajnije verzije sajta od 2003. do danas

Ono što je najvidljivije je svakako novi dizajn, logo i kompletan vizuelni identitet sajta. Ove velike promene startovale su 1. februara. Želeli smo da osavremenimo magazin i prilagodimo ga aktuelnim trendovima i potrebama čitalaca. Pažljivo smo slušali sve vaše predloge, savete, i ideje, i napravili jednostavan, pregledan i moderan sajt.

Promene su podrazumevale ne samo vizelne izmene. Sve veći broj novinara, saradnika i materijala koji bez prekida pristiže u redakciju doveo je i do rekonstrukcije same redakcije. Formirano je uredništvo, razvijena je i razgranata dopisnička mreža koja pored velikih gradova danas obuhvata i srednje velike, i male gradove, ne samo Srbije već i regiona.

Posebno nam je drago da u svojim izveštavanjima pokrivamo i dešavanja u malim mestima jer složićete se, takva mesta predstavljaju priličnu nepoznanicu svima nama. I ukoliko redovno pratite naš sajt biće vam jasno koliko toga progresivnog i kvalitetnog provincija (u najboljem mogućem smislu te reči) ima da ponudi.

Od prošlog rođendana pokrenut je i nedeljni pregled objavljenih članaka u vidu besplatnog biltena koji svakog ponedeljka stiže u vaše elektronske sandučiće. Bilten je sjajna prilika da ostanete u toku sa kompletnim sadržajem ako svakoga dana ne posećujete naš sajt. Ukoliko vam se ova ideja dopada, pre nego nastavimo dalje možete se pretplatiti jednostavno upisivanjem vašeg e-maila.





Ako ste se prijavili, idemo dalje. :)

Prošle godine smo vas obradovali Zbornikom "Volim da letim". Zbornik je na jednom mestu okupio sve priče objavljene u prethodnih 11 godina na našem sajtu. Drago nam je da ste prepoznali značaj jednog ovakvog dela. Činjenica da je Zbornik predstavljen u pojedinim radio emisijama (na radiju Beograd 202 između ostalih) i portalima, i skinut preko 12.000 puta govori mnogo.

Naslovna knjige
No zašto stati tu? Rešili smo da vam i ovoga puta pripremimo jedno iznenađenje. Ovoga puta vam donosimo nešto drugačije. Tamara Lujak je za vas pripremila elektronsku knjigu "Ulični hodač" koja je posvećena grafitima i uličnoj umetnosti

Ako redovno pratite naš sajt znate da smo dosta pažnje posvetili upravo ovom vidu moderne i urbane umetnosti. Poželeli smo da na jednom mestu okupimo veći deo street art radova koje smo do sada objavili, i uz nove, i do sad neobjavljene napravimo jedinstveno izdanje na ovim prostorima. Tako smo došli do zbirke koja na 180 strana obuhvata ne samo radove domaćih i stranih umetnika, već i obiman uvodni deo knjige koji na jednostavan i zanimljiv način donosi prikaz razvoja ulične umetnosti od antičkih vremena do danas. Takođe, uvod predstavlja sve vidove današnje ulične umetnosti od grafita, instalacija, intervencija, šufita, do ekoloških, pletenih grafita, stikera... Knjiga govori i o najznačajnijim predstavnicima ove umetnosti, domaćim i stranim. 

Uz obilje referenci i linkova biće svakako pravo mesto za ulazak u ovaj svet. Posebno smo ponosni na činjenicu da je ovo jedno od privh dela ovog tipa na našim prostorima koje je posvećeno ovom vidu umetnosti.

Pogledajte o čemu se radi, jer možda pored ovih radova prolazite svakodnevno a niste ni bili svesni da se nalaze baš tu, u našem okruženju...

Knjigu "Ulični hodač" možete skinuti OVDE. Naredne godine nas verovatno čeka neko novo izdanje ili iznenađenje koje će se baviti nekim drugim vidom umetnosti, na neki drugi način, ili u nekoj drugoj formi.

Takođe, u narednom periodu vas očekuju nove rubrike, serijali tekstova i drugo...
Konkrus za nove saradnike je otvoren, te nam se slobodno javite ako na bilo koji način želite da doprinesete razvoju umetnosti i kulture na našim prostorima.

Na kraju, želeli bismo da vam se zahvalimo na dosadašnjoj pažnji i poverenju. Bez vas sve ovo svakako ne bi trajalo 12 godina. Činjenica da smo i dalje tu nam govori da vi to želite, i da je jedno ovakvo glasilo potrebno našem društvu. Mi nastavljamo sa promocijom pravih vrednosti, kvalitetne muzike, filma, stripa, umetnosti i pisane reči.

Stej okej, i... čitamo se! :)

Vaši Hellyjevci

P.S. Svoje utiske o našem dosadašnjem radu, pozdrave, želje i čestitke (a i poklone zašto da ne :) možete ostaviti u komentarima ispod ovih redova ili na našoj fejsbuk stranici. :)