Zašto se junaci stripa ne žene?



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Kao prvo, žene se. Problem je u ODRŽIVOSTI, tj. trajanju tih brakova.
Svi znamo da su Komandant Mark, Marti Misterija i Princ Valijant stali pred matičara. Ko ozbiljnije prati strip, zna i da je sudbonosno “da” rekao i  Dilan Dog, pa čak i – Alan Ford!
Priznajem, za ovog poslednjeg sam i ja tek nedavno saznao. Informacija je potekla od samog Maxa Bunkera, pošto je većina nas odavno van sveta stripa “Alan Ford”. Obožavali smo ga ranijih decenija, dok je serijal bio potpisivan legendarnim “Magnus & Bunker”. Nakon toga…pa, strip i dalje izlazi, eno ga pored novog broja “Grand Revije”, ali im posvećujem podjednako pažnje. Drugim rečima, ne kupujem.
Ne znam ni ko je izabranica Alanovog srca, ali znajući njegove tragične izbore od ranije, mogu da pretpostavim, i nadam se da nisam u pravu.
Bila je tu Brenda, štićenica “sestara milosrdnica”, koje više liče na Hitlerove narednike nego žene koje su se posvetile službi Božjoj. Ona odlazi u Kanadu, uči da piše i šalje Alanu pismo u kome mu saopštava da se - udaje za svog učitelja pisanja. Šalje mu bombonjericu sa pet bombona, čemu se Bob i Jeremija naročito obraduju.
Zatim, superšpijunka Margot... Mogla bi i dan-danas da pobedi na takmičenju za novu Bond devojku, kao i za ulogu njegovog glavnog neprijatelja.
Jača je od Alana u skoro svakom smislu, prevejana, opasna. Beži, Alane, cvJećarnici svojoj...
Bejbi Kejt? Ne samo da je bivša pljačkašica banaka, ona je još i duh. To, doduše, ne smeta Alanu da je se plaši ali se potajno i loži na nju. Kao i mi. Ali, ko bi ženio duha razbojnika?
Ko zna šta je na kraju Alan priveo oltaru i na šta više liči taj serijal...

Dilan Dog, tehnički, možda i nije bio oženjen. U svakom slučaju, nije srećno.
Lili Konoli, pripadnica ogranka republikanske armije, biva osuđena na smrt nakon napada na zgradu Skotland Jarda, mada na sebi nije imala eksplozivnu napravu kakvom je pretila. Nakon mučenja u zatvoru, očekuje je pogubljenje, a Dilan želi da ozvaniči vezu sa njom, čak i u tako sumanutim uslovima.
Dilan Dog je jedan sumanuti strip. Valjda ga zato toliko i volimo.
Scena venčanja u zatvoru, sa sveštenikom koji neugodno podseća na smrt, srceparajuća je i nadrealna. Da li je to samo odraz Dilanovih želja, san? Možda je i izdejstvovao dozvolu za tako nešto, a Sklavi ne bi bio Sklavi kad svoj scenario ne bi urolao u mešavinu snoviđenja i mračne stvarnosti. Čak i kad, pored njegovog, stoji i potpis “Marcheselli“.
Lili i Dilan, dakle, sklapaju bračni savez jači i od smrti. Takođe, on je mnogo slabiji od nje, ali to je već stvar tumačenja.
Bri Danijels, prostitutka u koju se Dilan zaljubljuje u legendarnoj epizodi broj 19, “Uspomene Nevidljivog”, možda mu je još veća tiha patnja od Lili. Oboje znaju da nisu jedno za drugo, ona mu čak i ime pogrešno izgovara (“Dajlan”), ali ljubav ne bira vreme, niti serijskog ubicu koji će vas spojiti. Jedva da bira i osobu.
Zadnja scena stripa, kada Dilan prima poziv od Bri, a napolju, simbolično, sija sunce novog dana i nove nade, obećavala je. Obećanje se završilo u epizodi u kojoj je Bri ležala u bolnici i umirala od side, a Dilan sklapao pakt sa Smrću ne bi li je izvukao odatle.
Kao što rekoh, ovo je mračan strip.
Dilanove najveće ljubavi ne samo da su tužne, već, ponekad, i patetično tragične.
Nikad nećemo saznati kakve bi supruge i majke bile Lili i Bri.
Da ne mračimo, hajde da se osvrnemo na one oženjene, ostvarene i u roditeljskom smislu.

Princ Valijant, recimo.
Dok je tragao za Aletom i njenim Maglovitim Ostrvima, strip je redefinisao pojam remek-dela. Onda ju je pronašao, zgrabio viteški za kosu i odveo. Nakon toga, čitali smo epizode u kojima Valijant sve ređe putuje i vadi “Raspevani mač” iz korica, a sve češće ima muke da smiri svoju razigranu dečicu.
Kad Arn dovoljno odraste, postaće neka vrsta glavnog junaka stripa, umesto samog Valijanta.
Ipak, nismo zamerili Valu što je stao na “ludi kamen”. Pa, nije mogao doveka da pravi “zvrčke“ na dvoru kralja Artura.

Komandant Mark se, kao strip serijal, završava upravo idealno. Rat je završen, Mark se ženi svojom dugogodišnjom verenicom Beti, na svadbu mu dolazi Blek Stena.
I ne samo on. Budući stanovnik novčanice od jednog dolara, Džordž Vašington, dolazi lično da čestita junaku “Vukova sa Ontarija”. Izražava pri tom nimalo blesavu želju da poljubi mladu, u smislu čestitanja. I mi bi smo ljubili Beti, mada nam je Mark bio ortak.

Zagor, pak, ostaje večiti neženja, jer nesuđena izabranica Duha Sa Sekirom uspeva u nečemu u čemu Helingen, Kandraks, Rakoši, Moloh i ostala ekipa nisu uspeli.
Frida Lang je naterala gospodara Darkvuda da pobegne kroz prozor, iz straha od odgovornosti koju brak sobom nosi. Mogao je on da laže sebe i starog trbonju Čika koliko god želi, briga za buduću suprugu čoveka koji vodi tako opasan život nije bila opravdanje. Pa, ni Teks nije živeo u muzeju, oženio je Lilit, a kad je ostao bez nje, osvetio se u duhu starog, dobrog vesterna.
Žena je često gospodar kuće, a zamislite na šta bi ličilo to da Frida, austrijska grofica, bane na sastanak poglavica u Darkvudu, i potera “besmrtnog” Duha Sa Sekirom sa oklagijom u ruci.

Rip Kirbi, Mandrak, Fantom…sve su to bili junaci odani jednoj ženi, kao i “Flaš Gordane”(“j#bem li ti majku”, što reče ona žena u video klipu sa Milanom Tarotom), muškarčine po uzoru na stari Holivud.

Žene u stripu su baza, sigurna luka posle brojnih avantura. Ne ljubavnih, već onih opasnih, od kojih glava zavisi. Dobro, i ljubavne su takve.
Za kraj, pada mi na pamet još jedan razlog zašto brak (uveliko smatran prevaziđenom institucijom na razvijenom Zapadu, ali tamo i Jay Z-ja smatraju muzičarem) uglavnom nije za strip junake.
Ne zbog opasnosti po eventualnu izabranicu, ili zbog gubitka slobode ili bilo čega drugog. Računajući i pad kvaliteta epizoda stripa.
Junaci stripa se ne žene iz jednog prostog razloga.
Oni nisu mi.
Ne da smo mi tu neki slabići, naprotiv. Daj, neka Ferri nacrta epizodu Zagora u kojoj on sastavlja kraj s’ krajem u Srbiji mesec dana.
Mi nismo nacrtani, i nosimo se sa realnim problemima. I treba nam realna podrška u životu. Trebaju nam žene. Dobro, jedna od njih.
Ženite se, radite na širenju populacije i prevenciji bele kuge.
Čitajte stripove kad vam dođe da sve pošaljete...hmmm...bestraga.

Milan Katić



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva