ERIK & The WORLDLY SAVAGES je internacionalni bend sa prebivalištem u Beogradu, inspirisan Beogradom ali napravljen za celu planetu, koji je do sada odsvirao više od 200 koncerata u preko 15 zemalja sveta. Sviraju autorsku, energičnu world-punk muziku sa primesama folk i etno motiva.

Pevač Erik Mut, slovačko-nemačkog porekla, rođen je u Torontu u Kanadi ali je sa 25 godina, nesrećan dosadnim materijalističkim životom tamo, odlučio da proda svoje stvari i preseli se u Beograd da bi radio na svojoj muzičkoj viziji. Kada je razvio sopstveni prepoznatljiv zvuk, preselio se u London gde je svoj projekat uspešno predstavio na najznačajnijim festivalima i u najboljim klubovima.

Erik se sada vratio u Begrad, gde trenutno radi na novom albumu sa producentom Kasparom Vajnbergom, koji se pre 10 godina doselio iz Amsterdama i koji je poznat kao basista i producent mnogih svetskih i srpskih bendova kao što su The Saints iz Australije, Bastian iz Holandije i nama dobro poznati Bjesovi i Kanda, Kodža i Nebojša.

Početkom 2014. Erik pronalazi nove članove za njegov lajv bend, koji čine pomenuti basista Kaspar Vajnberg, violinista klasične muzike Nemanja Ajdačić, bubnjar progresiv metala Darko Đurić, ulični i cirkus umetnik na harmonici Pavi Jovanović i bluz-rok gitarista i kafanski pevač Aleksandar Milenković.

Bend predstavlja novo kosmopolitsko lice Beograda, grada koji svake godine postaje sve  popularniji za avanturistički nastrojene mlade turiste koji su oduševljeni srpskom kulturom i naročito beogradskim noćnim životom. Mnogi od njih koji su posetili Srbiju bili su na evropskim koncertima Worldly Savages-a.
Na turnejama, bend uvek ističe značaj Beograda, koji snažno inspiriše kao energičan, pozitivan, kosmopolitski grad prepun entuzijazma. 

Bend je organizovao novu evropsku turneju krajem aprila na kojoj će, između ostalog, nastupiti i na frankfurtskom Go East festivalu i amsterdamskom Kraljevom danu.
Album koji se trenutno snima u studiju Gaspard pod radnim nazivom ˝Destiny˝, biće objavljen do kraja 2015.

Takođe, bend je upravo završio snimanje spota za pesmu ˝Hope˝ čije se objavljivanje očekuje krajem marta.