Sledeći tekst je pisan u formi izveštaja sa svirke, a takođe i u formi predstavljanja benda, koji od svojih početaka hitro napušta underground scenu, ali i dalje deluje veoma okultno i povučeno.
U pitanju je Vintage Acoustic bend, koji je akustični ogranak sastava The Gift. Ono čime se oni bave se ne može opisati rečima, već je potrebno doživeti. Svirajući britanski pop osamdesetih i devedesetih, ovaj četverac vešto oblikuje sav spektar emocija u jednu kompletnu celinu koja do nas dolazi u vidu slatkih, a povremeno i oporih nota.
 

Bend je sastavljen od četvoro iskusnih muzičara koji iza sebe imaju već podebeo portfolio. Pevač Jovan je svoju karijeru ispekao po britanskim klubovima, odakle donosi autentičan brit pop duh, čime ostavlja vrlo jak utisak na svakog. Ako ga gledate prvi put, sigurno će vam kroz prvih par pesama delovati vrlo čudno i ekscentrično, ali vam garantujem da ćete ga već posle dvadesetak minuta „zgotiviti“. Osim ako pre toga on ne zgotivi vas tako što će vam tokom izvođenja pesme prići i otvoreno koketirati  sa vašom lepšom polovinom, što će vam svakako izmamiti širok osmeh.

Instrumentalni deo čine Damjana za klavijaturama, a povremeno za klavirom koja kroz dvosatno putovanje neumorno i stidljivo vodi celu priču. Zatim je tu gitarista Dejan, koji je svoju karijeru počeo u srednjoškolskom bendu, a verovatno ni sam ne zna kroz koliko je bendova, projekata i studija prošao niti gde je sve ostavio svoj versatilni i jedinstveni muzički trag. I na kraju, ali vrlo važan, tu je perkusionista Uroš koji je svoje ime čvrsto izgradio još davno na jugoslovenskoj jazz sceni.

Njihov repertoar je jednostavan i slušljiv, bez obzira da li ste slušalac osamdesetih ili današnje moderne muzike. Najupečatljiviji su svakako po izvođenju hitova Depeche Mode-a, i to sve zvuči vrlo uverljivo i direktno. Pored toga, izvode hitove sastava i izvođača kao što su David Bowie, Sof Cell, REM, Blur, INXS... Naravno, postoji bezbroj ovakvih bendova koji sviraju isto, ali se Acoustic Vintage (i The Gift, takođe) izdvajaju po tome što bez obira na njihov status cover benda ne boluju od bolesti pukog kopiranja izvođača, već izvode na sopstveni prilagođen način. Zbog toga će vam svaka njihova svirka delovati kao prva. Pojava je uvek drugačija, repertoar često korigovan, ambijent uvek inovativan, što su sasvim dovoljni dokazi kreativnosti ovog benda.

Njihova svirka je realizacija najdubljih želja i čežnji, ravnodušnih i razočaranih nema, sve što dobijate je čist hedonizam, bez ikakvih troškova i posledica, a na kraju sve želje bivaju zadovoljenje i sva čula zasićena.
Bend je koncertno veoma aktivan, može se čuti u Novom Sadu, a od skoro dosta često i u Beogradu, a kako sami kažu, trenutno im predstoje i svirke u Srbiji i regionu, tako da ako ne želite petkom da izađete na splav ili u modernu kafanu sa lažnim kariranim stolnjacima, gledajte da „nahvatate“ ovaj bend u vašoj blizini, obucite se elegantno ili provokativno i dozvolite da vas uz čašu martinija obaspu ogoljenim i snažnim emocijama.

tekst: Tihomir Škara
foto: Marijana Vranić (marijanavranic.com)