Sa neskrivenim iščekivanjem sam se nadao drugom delu “KV Promo Metal Festa“ jer za razliku od običnih konzumenata rok koncerata u Kraljevu kojima je najvažnije da se napiju i izdivljaju, posmatram širi kontekst. Kao nekom ko se bavi organizacijom koncerata ali i dokumentovanjem lokalne (ko je rekao mrtve?) rok scene, stalo mi je da se isti u Kraljevu dešavaju što češće u svim mogućim pojavnim oblicima, bilo kao samostalni, grupni ili festivalskoj formi. U tom svetlu sam posmatrao i održavanje ovog, svojevrsnog, pionirskog poduhvata.


Taman kad sam pomislio da će se greške od prethodne festivalske večeri ispraviti, za šta je imalo sasvim dovoljno vremena, do toga nije došlo. Po rečima organizatora ne njihovom krivicom. Međutim, nameće se pitanje ko je kriv za kvalitet binske opreme, razglasa ili dugotrajne nepotrebne tonske probe između bendova, ako ne organizator? Svakako da za ovo poslednje deo odgovornosti snose i sami bendovi, ali zato su tu organizatori (binski tehničar ili neko već drugi) da momcima objasne kako nije u redu igrati se sa strpljenjem posetioca.

Kako bilo, drugo veče „KV Promo Metal Festa“ je održano, na mišiće doduše, a prvi na binu izlaze Intox iz Kragujevca. Koncert je počeo sa pola sata zakašnjenja, ali tajming je bio sasvim dobar jer se prostor „Rokenrole“ solidno popunio. Nemam informaciju o prodatim kartama, ali na prvi pogled mi se čini da je klub bio nešto puniji. Ovog puta čak i nešto većim brojem rokera iz Kraljeva, što spada u malobrojne pozitivne pomake. Uglavnom, Intox se ne uklapaju u onaj „Metal“ deo iz naziva festivala jer je u pitanju čistokrvni crust/punk, na tragu bendova poput Amebix, Discharge ili domaćih legendi Tozibaba i Patarena, ali pozdravljam ideju organizatora da se izmešaju različiti žanrovi ekstremne muzike. Od prve pesme (Zabranjena zona) preko obrade gorepomenutih Amebixa, sve do kraja njihovog seta atmosfera ispred bine je bila paklena. U skladu već sa njihovim apokaliptičnim zvukom pogo nije prestajao ni jednog momenta, premda je za moj ukus bio pomalo prenasilan. Takođe, napomenuo bih i vrlo prisan odnos sa publikom, jedan potpuno nepretenciozan stav, što je sasvim sigurno uticaj DIY pank scene sa koje momci dolaze.

Nakon solidne količine prljavštine i besa koji su nam servivali Intox usledila je duža pauza prouzrokovana dugotrajnom i na trenutke smarajućom tonskom probom, čačanskih hardcore brutalaca Hit by Pain. Bend već ima izvestan staž, postoje od 2011. godine, a kako su članovi i ranije bili prisutni na nezavisnoj sceni (Democratic Terror i Anti Dogma), a proteklih meseci koncertno vrlo aktivni, očekivao se kvalitetan nastup. S obzirom na dužinu tonske probe koja je trajala nepunih 45 minuta (?!?) ništa manje nismo mogli ni da očekujemo. Za svojih 30 minuta svirke bend je pružio maksimum, pošteno se oznojio na bini, ali i naterao da se publika dobrano zamori. Ređale su se pesme (Victimized, Democracy, Bleed, itd) uz obradu pomalo zaboravljenog beogradskog benda Members of da Family, a brutalan pogo ispred bine nije prestajao. Publika se očigledno dobro zabavila, a bend je uz par reči pozdrava organizatorima i ekipama koje su došle iz okolnih mesta oprostio i binu prepustio sledećem bendu.

Brainwashed je takođe hardcore bend, dolaze iz Kragujevca i muzički su na tragu njihovih prethodnika. Dakle, u pitanju je vrlo bučan i brutalan hardcore zvuk, tzv. nova škola hardcore-a po ugledu na bendove poput Madball, Agnostic Front, Integrity i druge. Opet je usledila kraća pauza jer je bubnjar levoruk pa je bilo neophodno promeniti raspored delova bubnja, ali ubrzo su se namestili i krenuli sa prašenjem. Ono što se odmah moglo primetiti je da je gitarista bio pod jakim uticajem alkohola, što je i sam pevač u više navrata naglasio. I upravo je taj momenat bio presudan da bend ne pruži svoj maksimum jer je gitarista pravio greške, svirao pogrešne rifove, da bi na kraju i bubnjaru dozlogrdilo i demonstrativno odustao od sviranja poslednje pesme. Nastalo je manje natezanje između članova benda ali, na žalost vrlo raspoložene publike koja nije prestala sa skakanjem tokom njihovog nastupa, nakon tridesetak minuta Brainwashed su otišli sa bine. 

Za kraj su ostali Dawn of Creation, tehnički death/groove metalci iz Vranja, koji su branili boje metal muzike na drugom izdanju „KV Promo Metal Festa“. Jedan deo publike, uključujući i potpisnika ovih redova, se radovao njihovom nastupu. Valjda se od njih očekivalo da nekako upristoje zvuk imajući u vidu prefiks „tehnički“, ali na našu veliku žalost nije se desilo ništa revolucionarno. I to svakako nije njihova krivica. Momci su bili na visini zadatka, blast beatovi i masivni rifovi su pržili sa bine, ali ono što je dolazilo sa razglasa se najblaže može opisati kao buka. To očigledno nije smetalo malobrojnom delu publike koji je još uvek imao snage da isprati brutalne Vranjance, te su neprestanim šutkama uzvraćali na njihove pokušaje da nam pruže kakav takav ugođaj. Uprkos lošem ozvučenju možda bi dobili priliku da pruže i više od maksimuma jer je bilo očigledno da ih je ponela atmosfera, ali usledio je dolazak policije te je tako završeno drugo festivalsko veče. Šteta za ekipu, ali to je cena ad hok tonskih proba tokom trajanja festivala.

Summa summarum, organizaciono festival je imao brojne propuste, pre svega kada je reč o opremi (binskoj i razglasu). Zato su malo bolji poznavaoci prilika prokomentarisali da su ih koncerti podsetili na 90te godine prošlog veka kada je sve funkcionisalo na principu štapa i kanapa. Međutim, ne treba biti prestrog i a priori napadati ekipu, ako ništa onda zbog onog pravila da se prvi mačići u vodu bacaju. Svakako da će se, ukoliko bude drugih festivalskih izdanja, situacija popraviti. Neko će možda reći da su zaslužni za veliki povratak rokenrola u Kraljevo, što je besmislica ukoliko se ima u vidu da se nezavisni koncerti organizuju svako malo, ali svakako jesu zaslužni za vraćanje navike kupovine karata. Kada je reč o bendovima, njihov izbor je izvršen vrlo korektno. Tokom trajanja dve festivalske večeri posetioci su se mogli upoznati sa trenutnim stanjem na nezavisnoj sceni i saznati za neke nove domaće bendove. Muzički je bilo vrlo šarenoliko, tako da su ljubitelji ekstremne muzike bili zadovoljeni, što su neprestane šutke i pogo pokazali.

Vojkan Trifunović