Posle skoro godinu dana, legendarni novosadski punk-rock bend Atheist Rap ponovo u Kovačici, ponovo u Jarmočisko Vojvodina Pubu! Mislim da je ovo još uvek turneja vezana za proslavu 25 godina postojanja grupe a i set lista je veoma slična minulom koncertu. Ulaznica je koštala simboličnih 300 dinara (pivo samo 160) a kao i prošli put koncert je bio podeljen na dva dela sa petnaestominutnom pauzom između. Inače, postava Atheist Rapa - Dr. Pop, Radule, Acke i Leki - je podmlađena drugim gitaristom Zokijem koji je sada odsvirao ceo koncert a ne samo pola kao prošle godine.

Ovaj put sam malo zakasnio na svirku i u lepo popunjen JVP stigoh kada je bend već završavao pesmu U zmajevom gnezdu i prelazio na Gril 13. Dakle, propustio sam poznati uvod Atheista oličen u pesmama Piloti, Ljubav, Blue Trabant, Rokvić Radivoje i Deda Rada. Sledi Odlazim, Na putu ka tebi, Godina kulture, Pećinko, Mene za budžu, ORA, 3 jutra zemlje, Usamljen, oženjen (Brkovi) i za kraj prvog bloka - Pesma za kraj. Usledila je pauza - kako je Radule izjavio - da bend "(Ode da obuče) Badel mantil." Ali ispalo je da je bendu bilo OK i među ljudima pa nisu otišli u backstage nego je Acke ostao da puši cigaretu iza svojih bubnjeva, Leki da pije pivo pored bine, dok je mlađani gitarista je iskoristio priliku da ostane na bini i da sa Dr. Popom zabavlja masu zabavnim obradama tipa Nakon svih ovih godina (Bijelo Dugme), Knockin on The Heavens Door (Bob Dylan), Vrteška (Eva Braun), Aint no Sunshine (Bill Withers) ... Kao što je neko izjavio, svirali su "pesme iz vojske". Dr. Pop je bio posebno ubedljiv u Joe Cockerovskim pozama i grimasama. 

Bend se vraća na binu (Radule na pojačalo stavlja pominjani brandy i Kvas) i žurka se nastavlja. Za razliku od prethodne svirke, ovo je zaista manje bio koncert a više neka vrsta opuštene žurke sa fantastičnom atmosferom. Uz slušanje odlične muzike, svi smo se odlično zabavljali uz lude Novosađane. Dakle, zabava se nastavlja sa pesmama Felićita, Tatu na dupetu, Fatamorgana, Više ništa nije isto, Letnji hit, Zapadna Evropa, Drugo pakovanje. Dr. Pop je pesmu Car Core najavio sa "A sada jedna pesma po kojoj nas svi znaju. I policajci i kondukteri ...". Slede Ne bi bilo fer i Štrikanje. Tu se gitarista Zoki setio da pozdravi poznatog kovačičkog gitaristu Kristijana Hekelja (iz beogradske grupe Dreambirds) kojeg je upoznao u Bačkom Petrovcu (gde je Hekelj studirao na Učiteljskom fakultetu) a koji se na žalost nije pojavio na ovom koncertu. Atheisti prelaze na navijačke himne Sremac i Igraš grubo, nakon kojih nas je Dr. Pop pitao koji je fazon u tome što su "Svi vojvođanski zatvori u Bačkoj a sve ludnice u Banatu?" dok je pesmu Pritilend najavio sa veoma lepom opaskom o sve masovnijoj emigraciji mladih iz Srbije tj. o tome kako mnoge Kovačičane i Padince sreću kada sviraju u Bratislavi. I tako, za sam kraj - uz pozdrav "Vidimo se u Bratislavi jednog dana!" - bend svira pesme Njanjava, Video, Dr. Pop, Džaba smo sedeli, Gde je to otišao Rock and Roll, Snajka i Minijaturu (od KUD Idijota).  Posle svirke, ostalo im je da najave svoj nastup u Beogradu (klub Božidarac, zajedno sa grupom Raskid 13) koji najverovatnije upravo traje dok ovo pišem ... "Veoma prijatno smo se osećali u Kovačici, ćao ljudi, pusti muziku!" (A muzika je bila super - puštani su Reel Big Fish, Mighty Mighty Bosstones, ...).

To je sve, nemam šta dodati, uz Ateiste je uvek odličan provod ... Nikad ne propuštajte njihove koncerte ako su u vašem gradu!

PS
Pitao sam posle svirke menadžera grupe Zlatka Barduna da li bend još svira pesmu Mehikano Paesano koju su svirali u Kovačici na svom nastupu pre nekoliko godina a koja je u stvari obrada pesme Just Like Heaven od The Cure i kaže menadžer da je više ne sviraju, niti su je ikada snimili. Kaže da je to bila namenski napisana pesma, samo za neke koncerte u Engleskoj ...

Janko Takač