Iako su mnogi čuli za Dizija Raskala, nisam siguran da bi svi mogli i da definišu njegov muzički stil. Naime, on, kao i npr. Kejno, takođe poznat malo užem, ali opet dovoljno širokom krugu publike, predstavljaju mejnstrim žanra pod imenom grajm.

Reč je o autentičnom londonskom stilu, koji svoje korene pronalazi pre svega u hip hopu, ali i dram end bejsu i dens holu. Podrazumeva brz tempo repovanja, specifične matrice bazirane na elektronici i često veoma upečatljive refrene. Informacije o ovom žanru možete pronaći i pod terminima 8-bar, nu shape ili eskibeat, a najznačajniji eksponent ove subkulture jeste svakako izdavačka kuća Boy Better Know koju vode takođe veoma značajni autori - Vajli i Skepta

Dotični Vajli je važan za razvoj žanra i zbog osnivanja grupe Roll Deep (čiji ste CD, iz nekog čudnog razloga, svojevremeno mogli čak da kupite i u beogradskim CD šopovima). Od drugih, prominentnih izvođača grajma, tu je svakako P Money, čija pesma "Slang Like This" je dostigla milionsku slušanost/gledanost na Ju tjubu. 


Upravo je remiks te pesme u interpretaciji grupe Zvezde grajma, uveo ovaj žanr na domaću scenu. Ovaj bend, indikativnog i satiričnog naziva jeste zapravo supergrupa sačinjena od članova grupa Bleja dab Pleja i VTO, a tu je i famozni Gazda Paja, svima poznat po pesmi "Čke Beogradske". Reč je o izuzetnom projektu sjajnih izvođača koji su autentičnim i inovativnim izrazom uneli svežinu na scenu. Vešti na rečima, sa besprekornim flouom i načinom izlaganja, Zvezde grajma ne odstupaju ni od odlične produkcije koja je uvek na najvišem nivou. Dakle, nije reč o najjednostavnijem bitu sklepanom u nekom jeftinom programu, sa prosečnim, ili ispodprosečnim tekstovima, jadnim repovanjem i još bednijom porukom, već o zaista sofisticiranom stilu. 

Momci iz ove grupe nam donose efektnu i beskompromisnu muziku, osveženu humorom i dovitljivim panč lajnovima, a najnoviji singl pod nazivom "Duga noć", upravo svedoči o ovoj konstataciji. Inače, bend čine kreativni stvaraoci koji su se oprobali u različitim stilovima, sarađujući sa mnogim grupama i solo izvođačima. Tako je Gazda Paja između ostalog intenzivno sarađivao sa producentom Skubijem iz Carskog reza, snimivši i album sa njim, Djans je frontmen izuzetno kreativne grupe Bleja dab Pleja, a Palke je pored spomenutog VTO-a član žanrovski veoma zanimljive grupe Prašine

U svakom slučaju, Zvezde grajma predstavljaju sam vrh beogradske scene, u šta smo mogli da se uverimo i na njihovom prošlonedeljnom koncertu u Monsunu, koji je okupio zaista veliki broj onih koji su želeli da ih čuju. Iako ovaj klub nema baš najbolju audio opremu, te nije sve zvučalo onako kako bi trebalo, sa prejakim basom i neartikulisanom opštom slikom, koncert je održan u eksplozivnoj atmosferi. Uz DJ Me High Low-a, Arhitect-a i DJ A.S. One-a Zvezde grajma su predstavili mešovit program, koji je obuhvatio njihove solo, kao i zajedničke pesme, veoma dobro ukombinovane i izvedene. Ovaj nastup, međutim nije bio reprezentativan upravo zbog lošeg ozvučenja, ili tonaca, koji se nisu potrudili da profesionalno obave svoj posao. U svakom slučaju, nadam se da će u budućnosti Zvezde grajma pronaći neko adekvatnije mesto za predstavljanje svog lucidnog materijala koji zaslužuje mnogo bolju koncertnu produkciju, obzirom na to da publiku već ima. 

Radoš Mitrović