U galeriji Studentskog kulturnog centra ,,Fabrika” pred novosadskom publikom 19. februara održana je promocija knjige „Trajno prošlo vreme“, autora Predraga Koraksića Koraksa. Uz to, posetioci njegove promocije su mogli da uživaju u izložbi njegovih karikatura.
 

Izložbu je otvorila ekipa serije „Državni posao“, osvrćući se na značaj ironije i satire u Koraksovom radu.
Koraksova knjiga sadrži 600 karikatura od ukupno 3700, koliko ih je do sada nacrtao, a za cilj imaju jasno tumačenje vremena u kojem su nastajale. Međutim, postoji jedna praznina u knjizi, odnosno 1999. godina kada nije radio.

Prema njegovim rečima, sve što je ikada imao da kaže zamenio je crtanjem. Ipak, po njegovom mišljenju, afirmacija njegovog rada ne znači da u Srbiji nema cenzure:
- Rad na ovoj knjizi traje već deset godina, ali po mom mišljenju nema boljeg trenutka za njeno objavljivanje nego sada. Jer sve ono što se dešavalo ranije, sada se ponavlja. Imao sam i ideju da izložim i neke karikature nastale pre 15 godina, a da ih aktuelizujem samo tako što bih im promenio glave, pa da se ti pacijenti ponovo pojave u istom obliku kao što je to bilo devedesetih godina. – rekao je Koraksić.
 

Producent Studentskog kulturnog centra Novi Sad Jovan Gvero podsetio je publiku na činjenicu da je Koraks dobio  nagradu za najbolju publicističku knjigu, koju dodeljuje „Službeni glasnik“, u kojem funkciju direktorke vrši i jedna od junakinja Koraksovih karikatura, Jelena Trivan:
- Upravo to predstavlja ogromnu ironiju ovog doba. Izuzetno je dragoceno imati Koraksovu knjigu sa karikaturama koji obuhvataju period od pre oko 14 godina jer kao da se ništa nije promenilo. Kao da su se neki likovi samo malo retuširali, a sve ostalo je ostalo isto. – zaključuje Gvero.

Izdavač knjige Dušan Veličković istakao je važnost, ali i veliko iznenađenje povodom dodele nagrade „Službenog glasnika“, baš u ovom periodu:
- Koraks u dobu kada su svi korumpirani ima velik integritet, što dokazuje njegova knjiga koja ima kontinuitet, odnosno karikature u kojima su junaci danas isti kao što su bili na početku devedesetih godina. Ne kaže se džabe da jedna Koraksova karikatura govori više od bilo kakvog komentara ili kolumne, toliko da su čak i junaci karikatura odavno počeli da liče na sopstvene karikature.
 
 
Promociji i izložbi prisustovali su brojni ljubitelji Koraksovih karikatura, među kojima su se našli i novinari, glumci i studenti, a knjiga „Trajno prošlo vreme” Novosađanima je bila dostupna po specijalnoj ceni od 500 dinara.

Nenad Pejak