Znate li da se poslednjih godina USB-ovi ugrađuju u zidove, zgrade i ivičnjake Velike Jabuke? Sve je deo jednog zanimljivog umetničkog projekta, a možemo slobodno reći sve više i pokreta. Pre nego otkrijemo o čemu je reč pogledajte kako to izgleda.


Arama Bartol je došao na ideju o umetničkom projektu koji je nazvao „Dead Drops“, sa ciljem da se kreira anonima, offline mreža za prenos, deljenje i razmenu podataka u javnosti. Ovi USB-ovi su u potpunosti javni i svako može priključiti svoj uređaj i ostaviti ili pronaći podatke. Svaki „Dead Drops“ USB je prazan osim tekstualnog dokumenta koji objašnjava ovaj projekat.
Aram, umetnik stacioniran u Berlinu ovaj projekat je smislio tokom svog boravka u Njujorku. 


Ideja je poprilično jedinstvena i zabavna, međutim može se desiti da vaš lap top bude izgreban ili da mu strada USB port. Ipak, može biti korisno ako želite da pokrenete svoju revoluciju kroz  anonimno deljenje fajlova putem fleš memorije. Možete čak i sami napraviti svoj „Dead Drops“ USB uz malo građevinskih veština i USB-a. Pogledajte video kako to izgleda u praksi.


Reakcije su bile toliko bile pozitivne da je Aram napravio i sajt za „Dead Drops“ projekat. Na njemu možete pronaći dodatne informacije o čitavom projektu, kao i mapu svih lokacijama na kojima postoji "Dead Drops".

Kako se vama čini čitava ideja?

Priredila Tamara Maksimović