Svjedoci smo da death metal bendova, i još više albuma, ima kao salate, i da u posljednje vrijeme nije ništa epohalno izašlo sa te scene (da ne spominjemo albume nekih velikana koji su daleko ispod onoga što su nekada radili). War-Head su još jedan u nizu bendova istog usmjerenja. Međutim, prije nego pomislite da ću ih kritikovati i prije ih vi osudite, da malo pogledamo što bend nudi.

Prije svega, ljudi su iz Osijeka i uvjek je interesantno čuti što se događa u regionu. Balkan i obližnje zemlje imaju pristojnu metal scenu, ali je mali broj zaista dobrih bendova koji ispunjavaju stroge kriterijume kvaliteta u svim aspektima. Drugo, u ovom vremenu kada se svi nešto takmiče, trče pred rudu i gledaju ko će biti brži i opasniji a u stvari su sve djetinjastiji, War-Head su uradili najlogičniju moguću stvar i uradili preokret u opštoj politici death metal scene. Naime, bend se ne takmiči za bilo kakav prijestol ili poziciju i skoncentrisali su svoje snage da urade jedan slušljiv i dobar, a ne najbrži, najglasniji ili najprovokativniji album svih vremena. Ne nužno originalan ili prepun novih ideja, ali zato svakako dobar i vrlo kvalitetan materijal sa dobrim pjesmama. Bend nije forsirao brzinu izvođenja pjesama, stvar koja je danas postala sinonim za death metal, već su tempo držali cijelo vrijeme u srednjem registru (mid tempo engleski) i to je dalo dosta tzv. gruva cijelom albumu. Odličan primjer je pjesma „Flags of Greed“. Pravo je iznenađenje i osvježenje čuti bend koji napokon zvuči prirodno. Ovo je ujedno i odgovor na prvu tačku. Pod tri, War-Head su još jedan od bendova na Miner records etiketi pa bi i to trebao biti neki garant kvaliteta jer barem koliko sam ja vidio, Miner gaji politiku kvaliteta nad kvantitetom. Interesantno je spomenuti i pojedine kuriozitete koji nisu uvjek u prvom planu, a to je omoti koje je radio poznati Joe Patagno, već dvije turneje po Brazilu, podrška bendovima kao Devastation ili Warbringer. Ovi podaci ne govore mnogo o samoj muzici, ali govore mnogo o ljudima koji stoje iza imena benda. Vjerujem da je ovo i više nego dovoljno razloga da se zaustavite i poslušate War-Head.

Žao mi je što bend nije ovaj album izdao prije jedno desetak godina. Tada bi svakako izazvali mnogo više pažnje, ali, tiha rijeka brijeg roni.

Nikola Franquelli