Sinoć (1.12.) je u novosadskom klubu „The Quarter“ održan treći po redu Pozitivan koncert u organizaciji Udruženja Prevent.

Pre dve godine Udruženje Prevent se upustilo u avanturu zvanu Pozitivan koncert koji je humanitarnog karaktera.
Naime, ovo je treća godina kako se na koncertu prikupljaju slatkiši za novogodišnje paketiće kojima Prevent obraduje tridesetoro dece koja žive sa HIV-om.

Kao uvod u celu priču ove godine raspisali su konkurs za najbolje idejno rešenje plakata na temu prevencije HIV-a i smanjenja diskriminacije. Po odluci komisije Jefimija Kocić iz Niša osvojila je prvu nagradu-tablet marke “Tesla”, druga nagrada-digitalni fotoaparat marke Canon dodeljena je za plakat koji su zajednički uradili Dunja Salaj iz Novog Sada i Nikola Pegan iz Beograda, a treću nagradu-usb memoriju od 16GB marke Kingston osvojio je Nikola Hovanec iz Sremske Mitrovice.

Nagrade je dobitnicima podelio specijalni gost, Leonid Pilipović Leo, poznati subotički umetnik i strip ilustrator, koji se svojim radovima proslavio van naše zemlje. Ovom dodelom nagrada zvanično je i počelo veče, a u nastavku programa Klub umetnika Bina KUB izveo je plesni performans “Humani Iskreno Vole” i tako ispričali istinitu priču o diskriminaciji osoba koje žive sa HIV-om pretočenu u ples.

Tačno u 20 časova muzički program otvorio je novosadski bend koji neguje zvuk irske muzike, Drunkards. Ova petorka u svom 45 minutnom nastupu učinila je da atmosfera u klubu od samog starta postane vesela i pozitivna. Uprkos hladnom vremenu, tačnije košavi koja je jako duvala i zarumenela obraze svakoga ko se usudio da promoli nos napolje, publika je ipak došla i podržala ovu akciju u tolikom broju da su kutije, u koje su posetioci ostavljali slatkiše, nekoliko puta bile pražnjene.

Nakon Drunkardsa, nastupio je po stažu mladi bend Dora Maar. Ova supergrupa sastavljena je od poznatih i kvalitetnih novosadskih muzičara iz bendova Azil 5, Uvertira i Gernika. Ovo je bio njihov koncertni debi i s obzirom da su na bini bila četiri iskusna muzičara, kvalitet nije izostao, a zvuk kojim eksperimentišu i provlače kroz razne žanrove, veoma je zanimljiv i primamljiv za slušanje.

Kako je vreme odmicalo, tako je prostor kluba „The Quarter“ bio sve ispunjeniji. Oko tri stotine ljudi posetilo je ovu manifestaciju što je svakako za svaku pohvalu, pogotovo što je bio ponedeljak i što organizatorima vreme nije išlo na ruku, a i iskreno, poznata je stvar koliko je teško „dovući“ Novosađane na manifestacije bilo kakve vrste, ako nije vikend u pitanju.

Kao poslednji na bini, i kao hedlajneri ove večeri, nastupio je pančevački bend Iskaz. Energični kao i uvek, razigrani na bini, potpuno predani publici i muzici, momci iz Iskaza su zaista doprineli da ovaj treći Pozitivan koncert dobije etiketu najboljeg do sada. U sat i petnaest minuta, koliko su svirali, proveli su nas kroz sve svoje hitove, na ovo hladno vreme dobro preznojili, što samo govori koliko smo uživali, ali i skakali za vreme njihovog nastupa. Predstavili su i pesme sa svog poslednjeg albuma „Tanatos“, a baš u vreme kada je počinjao Pozitivan koncert njihov novi spot je imao MTV premijeru.

U publici je bilo mnogo poznatih lica, novinara, muzičara koji su prepoznali značaj ove manifestacije i pružili podršku Udruženju Prevent, i pre svega svi zajedno pokazali i dokazali da humani zaista iskreno vole. Ono što je najvažnije u celoj ovoj priči je trideset dečijih osmeha koje ćemo svi koji smo sinoć bili prisutni u Quarteru zajedno sa Preventom i njihovim sponzorima, izmamiti krajem decembra deci koja žive sa HIV-om.

Preventovci su druženje u duhu Pozitivnog koncerta nastavili žurkom u Cactus baru na after party-u, kojoj je prisustvovalo oko dve stotine ljudi.

Ova manifestacija je od velikog značaja jer se na kreativan način pristupa velikom problemu. Samim pristupom na ovaj način doseglo se do velikog broja mladih koji su pored zabave dobili i edukaciju o prevenciji.
Znajući energiju i veliko srce članova ovog udruženja, sledeće godine očekujem još bolji i još posećeniji Pozitvni koncert. Vidimo se sledeće godine!

Andrea Magazin
Izvor: Remix Press
Tekst objavljen u okviru projekta Mreža.