JVP, 6.12.2014.

Beogradska power surf grupa Threesome je nastala 2010. i čine je gitarista Uroš Milkić, basista Petar Živić i bubnjarka Jovana Petrović. Bend je svoj zvuk razvijao pod uticajem grupa kao što su Man Or Astro Man?, Slacktone, The Ventures, Dick Dale, Black Flag, Descendents, Pixies, The Bambi Molesters ... Threesome iza ima sebe brojne žive nastupe, kao i sledeća izdanja: THREESOME EP (SuperSizeShe, 2010), Adriatica (Double Crown Records, 2011), Man Zero/Threesome  Split EP (Guranje S Litice, 2012) i On Tour (Double Crown Records, 2014).

Pošto sam fan surf rock-surf rock revival bendova - naročito onih koji neguju tu neku mračniju i bučniju varijantu ove muzike - grupa Threesome mi je godinama tu negde u glavi i već duže vreme sam imao nameru da ih malo ozbiljnije proučim. Najava njihovog koncerta u Kovačici je zato bila za mene veoma prijatno iznenađenje i prava prilika da vidim ovaj bend uživo. Naravno, od ponedeljka - kada sam video najavu za svirku - sam preslušavao njihovu muziku i poredio je najviše sa grupama koje ja najradije slušam a da neguju taj surf rock revival zvuk. Meni stoga ovi beograđani najviše liče na ruske Messer Chups sa kojima dele tu neku čistotu i preciznost zvuka Fender gitare i težnju ka toj nekoj filmskoj estetici koja je dosta česta u surf rock revivalu. Još kada tome dodamo i grmljavinu živih bubnjeva (za razliku od Messer Chups koji često rade sa ritam mašinama) srpski Threesome predstavljaju jedan kompletan proizvod kao stvoren za delovanje u undergroundu i za bučne žive nastupe po malim i zadimljenim lokalima.

Pored već poznatih pesama koje možete naći na YouTube-u, kao što su na primer Raked Over, Chasing Car Bandits ili First Wave, bend je u Kovačici svirao i pesme Snow Surf, Combo Swell, No Gain No Pain, GTO Crash, Dancefloor Stalkers, Hava Nagila, Beware the Stare, Tellurion i Lull. Nije bilo predgrupe i svirka je bila podeljena na dva dela, pri čemu je glavninu repertoara bend odsvirao u prvom delu - tu negde oko ponoći - koji je trajao oko sat vremena, dok je u drugom delu - oko dva posle ponoći - bend odsvirao samo četiri ili pet pesama. Po završetku poslednje pesme, Milkić je morao da objasni željnoj publici da Threesome nisu tezga bend i da je zato njihov nastup bio kraći nego oni na koje su navikli... Nakon čega je bend krenuo sa akapela verzijom pesme Neko te ima noćas od grupe Van Gogh. 

Na kraju, ja sam - baš kao i veliki deo publike ove večeri - bio oduševljen svime što sam video. Ako ne računamo manje probleme koje je bend imao sa bubnjevima (bas papuča je valjda bila u pitanju), beogradska trojka je isporučila jedan furiozan i moćan koncert. Kratak, koncizan i bez grama viška - nije bilo najava pesama, nikakve priče između pesama, ni bespotrebnih izleta u solaže i prazno razvodnjavanje ... Odlično raspoloženi, članovi benda su na sceni bili veoma živi i na nekim delovima nastupa su čak silazili sa bine među publiku. A na kraju prvog dela koncerta su gitaristi zamenilli instrumente - pa je Milkić svirao bas dok je Živić svirao gitaru. Sve u svemu, bila je  ovo jedna odlična svirka i još kada se doda činjenica da Threesome svira isključivo instrumentale, jasno je da su za veliki deo kovačičke publike beograđani bili jedno sjajno, novo i neobično iskustvo. Zaista bih voleo da je ovakvih koncerata mnogo više kod nas!

Janko Takač