Milan von Stone je osnivač i direktor izdavačke kuće Miner Records koja je za kratko vreme uspela da se nametne kao najznačajnija i najproduktivnija metal etiketa u Srbiji, a verovatno i u regionu. Iako izvorno metal, Miner je vremenom proširio svoj muzički ukus te se danas na ovoj etiketi mogu naći bukvalno svi podžanrovi metala, ali i industrial, hardcore i srodni pravci. Nova akcija ove etikete je Voices from the underground o kojoj smo već pisali, a koja se polako zahuktava. Reč dajemo Milanu...


YOB - Clearing The Path To Ascend
Mike Scheidt je govorio opširno o činjenici da se izbrišu podaci za put do Clearing The Path To Ascend. Ovaj album je možda najmanje apstraktan i najdirekniji album benda Yob koji su napravili do sada. Radeći na njemu, je kao učiniti nešto od katarze nakon razvoda i njegove borbe s kliničkom depresijom, a ipak se sve izbriše. Šteta što u metalu imamo bezbroj žanrova pa se podelilo na fanove od fanova. Onda ostanem usamljen, nemam nikoga da razume o čemu su YOB govorili. Genijalan album, prosto obožavam ga kad stavim na gramofon! Ko voli rani Black Sabbath, svideće mu se svakako.

Jack White - Lazaretto
Pratim njegovu karijeru od samog početka. Ne prestaje da me fascinira. Njegovi eksperimenti od južnjačke narodne muzike pomešani sa divljim, drevnim blues korenima sa nepristojnim Zeppelin rifovima i fuzz-orguljama i dobijemo kosmički odličan album. Ko voli Southern Rock, Zeppelin, preporučujem!

Opeth - Pale Communion
Prog Metal bend iz Švedske "grebao" nešto dublje, do početka 70-ih došao. Približio je muziku King Crimsona novim generacijama. Njihov retro-zvuk ovog puta su snimili gradeći ga na starim prog zvucima. Nov zvuk na starom duhu! Ko voli King Crimson (prva tri albuma), dobro je imati orginalno pakovanje!

The Flight Of Sleipner - V
Ove godine, na mene su posebnu pažnju privukla dva albuma, prvi, duo iz Amerike: THE FLIGHT OF SLEIPNIR, albumom „V“. Dovoljno je reći, paganski tekstovi i jedinstvena mešavina neutešnog Doom i psihodeličnog roka.

Schammasch - Contradiction
Drugi bend je iz Švajcarske. Schammasch su izašli sa svojim ambicioznim konceptualnim albumom, 'Kontradikcija', dvostruki disk koji kaplje sa zlonamerne raskoši i znakova ovog benda kao snažnog zagovornika ekstremnog metala.

Crystal Eyes - Killer
Oduševljen sam da se jos jedan bend vratio, švedski old school „Crystal Eyes“. Na novom povratničkom albumu, Killer, ritam je uglavnom brz, a tu su i izvrsni i čvrsti rifovi. U pesmama refreni su im zarazni i zabavni. Nadam da će ih nova izlaganja jasnog i izražajnog glasa, naglašenim lepim pratećim vokalima dovesti do šire publike. Za one koji nisu bili upoznati s njima ranije, i podsetiti na stare fanove da su oni veliki bend. Definicija kako treba da izgleda jedan pravi power old shool heavy metal album.

Od domaćih bendova prelušavao sam sticajem okolnosti samo Infest i Allitor. Reč je o odličnim albumima. Produkcija, dinamika, rifovi. Ostaje da se vidi koliko će oba benda istrajati i imati snage da se izbore sa preprekama na njihovom putu ka Evropi. Bez značajnije podrške nekoliko faktora, ne verujem. Novi The Stone, nisam imao prilike da još čujem kao i novi Space Eater. Pretpostavljam da je reč o ozbiljnim i odličnim albumima. Iz svoje produkcije ne bih da izdvajam nijedan bend, ostavljam da drugi komentarišu. Ostala izdanja koja nemaju pečat nosača zvuka, mene ne zanimaju i zato nemam komentara, kao i samostalna izdanja koje nisam imao prilike da čujem na svom stereo uredjaju. 

Sledeće godine očekujem da Jimmy Page, solo album ili sa Zeppeilinima konačno objavi dugo očekivani album. Radovaću se novom albumu Black Sabbatha i Slayera!

Bonus:
YOB - Clearing the path to ascend
Opeth - Pale Communion
Jack White - Lazaretto
Flying Colors - Second Nature
Slipknot - .5 The Gray Chapter
Electric Wizard - Time To Die
Triptykon - Melana Chasmata
Mayhem - Esoteric Warfare
Machine Head - Bloodstone & Diamonds
At The Gates - At War With Reality
Mastodon - Once More Round The Sun
Sölstafir - Otta
Architescts - Lost Forever // Lost Together
Accept - Blind Rage
Overkill - White Devilamory

Hvala na ustupljenom prostoru, svim muzičarima, portalima, novinarima kao i portalu Helly Cherry, želim još jednu uspešnu predstojeću Novu 2015 godinu.