Špajz je nastao u martu 2010. godine u Kragujevcu. Gitaristi i drugari iz zgrade Vladimir Maksić i Darko Đorđević zajedno sa basistom Stankom Milačićem i tadašnjim bubnjarem Nenadom Jankovićem pokreću priču zvanu Špajz stvarajući muziku tokom zajedničkih džemovanja. U pitanju su instrumentali u kojima se mogu prepoznati različiti uticaji (od Hendriksa, preko Discipline kičme do fusiona i džeza), a koja povremeno zvuči i kao odlična filmska muzika (npr. Ovaj lift nema vrata, po kojoj i album nosi naziv). 2012-te godine Nenad napušta bubnjarsku poziciju na koju dolazi Aleksandar Furunović (Fitnes) sa kojim bend pravi nove pesme i dobija na energiji. To je trenutak kada se kao, producent u priču, uključuje i Saša Furunović (Popečitelji, Fitnes) i bend, nakon snimanja dvostrukog singla U slučaju opasnosti razbiti sistem, počinje rad na prvom albumu.

Ovaj lift nema vrata! je snimljen u februaru 2014. godine u sali nekadašnjeg bioskopa Šumadija, po principu “svi zajedno“, bez nasnimavanja. Album donosi 12 žestokih instrumentala kojima Špajz uspešno spaja nespojivo, i vrlo hrabro definiše svoj pravac.

Slušajući prvi album Špajza Stepeništem, Koridorom, Garažnom konstrukcijom, Dan-noć ulazimo u Mehanizam Južnog kolovoza, pa tako, gotovo u jednom dahu pristajemo na odličnu vožnju punu uzbuđenja i napetosti, jer, ne zaboravimo: Ovaj lift nema vrata!
Debi album Špajza se može skinuti sa nove etikete Druga Stvar.