Usled zatvaranja kluba Gun četvrto izdanje United Slavic Swords Fest-a je održano u novosadskom Quarter-u 25.9.2014. Prohladno veče radnog dana u kombinaciji sa kišom je u startu  nagovestilo da će biti nešto manje prisutnih od očekivanog, kao i da će prvi bend nastupati pred šačicom entuzijasta.

Elem, pohvala organizaciji za poštovanje satnice. „Čast“ da oko 20h otvori festival imala je meksička death metal četvorka Armada.  Hm, meksikanci na Slavic festu? No, napravili su više nego jasan i glasan  uvod u ostatak večeri i razmrdali publiku.
Dok se novosadski Wolf’s Hunger nameštao na bini publika se odjednom slila pred istu. Definitivno najenergičniji nastup večeri, sa najboljom interakcijom sa publikom i par šutki, koje su izostale tokom kasnijih nastupa. Izveli su nam i novu pesmu „Egzekutor“ i najavili snimanje novog materijala.

Iz pivopijama poznatog Plzena nam je stigla Panychida. Simpatičan češki sastav nije odmah mogao zablistati u punoj snazi jer se vokal u prvih nekoliko numera gotovo nije ni čuo. Tokom nastupa se zvuk popravljao iako su na momente matrice bile preglasne. Publika koja se volšebno osula pred njihov nastup je ipak počela da puni prve redove, što je vidno podiglo elan benda.

Takođe češki sastav Inferno je bio vizueno najinteresantniji. Kompletna black metal scenografija sa gomilom sveća, karakteristična šminka, crni ogrtači i bodlji i nitni na kilograme,  svakako su privlačili pažnju ali povremeno je zvuk odlazio u totalni asinhroni haos.

Totalni kontrast su napravili poljski blackeri Arkona, sa dosta sktomnijim vizuelnim delom nastupa i gitaristima u belim duksevima, naravno sa kapuljačama na glavi. Ali pre svega muzički, neuporedivo sigurnije, uvežbanije i usklađenije. Koliko je Inferno bio vizuelno ispunjenje večeri, toliko je i Arkona, ali u muzičkom smislu.

United Slavic Swords Fest 4 -  ko nije bio, propustio je solidnu metal feštu. 5 sastava, svaki priča za sebe, većina je bila vidno oduševljena što svira u Novom Sadu. Neki od performera su imali tu čast da u tom oduševljenju učestvuje i veći deo publike, ali svakako je dosta vratova bilo u pokretu u Quarter-u u četvrtak.

Marina Perović