The Edge Of Tomorrow je akcioni vojni triler smešten u neposrednu budućnost.
Crnilo, potmula tama vojne industrije, i napadi na indentifikovane ciljeve. Film je u suštini jedan od mnogih holivudskih derivata tehnopanka, sa, naravno, Zvezdom na čelu bez koje ništa ne bi uspelo.
Film je pun reminiscencija glavnog lika, što je definitivno plus.
Sve u svemu, ovde imamo jednu varijaciju na temu Svemirskih Vojnika, samo sa vrhunskim CGI efektima. Ne mogu reći da se nisam uzradovao pri gledanju ovog filmskog uradka, ali ponovljena priča me je u velikoj meri razočarala.
Sa druge strane, film je, kao triler, pun twistova, mindbending solucija u scenariju, brz, iako traje čitava dva sata, i stvoren je za generacije koje se nisu odrekle SF-a kao bega iz svakodnevice i spoljašnjeg sveta punog razočarenja.
Šta reći na kraju?  Da je ovo osrednje, mušičavo ostvarenje, ali upeglano i, iako ne bez mane, svrži svrsi ispunavanju sna svakog ko teži ovoj vrsti ostvarenja.
Dao bih, doduše, i jedan kratki osvrt na istoriju žanra. Pun uspona i padova, mislim da je dotakao svoje dno. Osim Transcendencije (2014) (odličan film), i ponekog neizbrušenog dijamanta, retko šta se novo dešavalo na ovom polju. Blade Runner i Alien i dalje slove za vrhunske domete žanra, ostalo na stranu. Ovde smo se našli na drugoj strani istog, na zamišljenoj ivici između totalne fantastike i nemogućnosti da se isporuči nešto vrhunsko, nešto što će trajati. Ovo je vrhunska mamipara, tako da, uživajte u bioskoima, tamo gde ih ima.
2-/5

Ilija Đurđanović