Pankea je fanzin koji nam dolazi iz Rijeke. U Rijeci inače izlazi još jedan fanzin - Selfitled, ali o njemu ćemo govoriti za nekoliko dana. 
Pankea je delo dva momka koji će mi ovom prilikom oprostiti što im se ne mogu setiti imena a ista nisam uspeo da uhvatim u samom broju. Elem, radi se o pank orjentisanom fanzinu sa dobrom dozom onog ličnog u glasilu. Za one mlađe čitaoce koji se do sada nisu susretali sa fanzinima (jer fanzina gotovo i nema, a budimo realni, klinci se baš i ne tuku da ih nabave), to "lično" bih mogao da približim poredeći taj lični deo sadržaja sa recimo pisanjem bloga. Ali fanzin je upravo i takvo, subjektivno glasilo, a to je zapravo i njegova najveća prednost i suština.
Sad malo idem okolo i možda vam nije jasno, ali Pankea je dobar primer kako fanzin treba da izgleda sadržinski. Ne kažem da se morate sa svim stavovima (u ovom broju) slagati ali ovakve kolumne i razmišljanja o raznim sferama su ranije i dovodile do reakcija, diskusija, novih kolumni i tako dalje. Prosto, fanzini sa ovakvim sadržajem (i normalnim autorima) deluju konstruktivno. Konkretno, momci se u svojim kolumnama bave ne samo scenskim pojavama, već su tu i neke lične teme, unutrašnje promene tako da nekada imate utisak kao da čitate nečiji dnevnik dok u isto vreme i sebe preispitujete.
Pored ovog dela, fanzin donosi i opsežni izveštaj sa turneje bendova Bastinados i Bosonogo Detinjstvo. Nadam se da nisam pogrešio, ali jedan od autora svira u Bastinados tako da je to neki prikaz turneje iz prvog lica. Ljudi, situacije, druge kulture i sve ono što turneja nosi sa sobom.
Intervju sa Pasima je ispao skroz ok. Razgovor lepo teče i tek sam na kraju skontao da je rađen putem mejla, što je svakako za pohvalu. Tu je još sadržaja koji možete otkriti i sami.
Što se izgleda tiče rađen je seci-lepi tehnikom i najviše podseća svojim izgledom na International Old School Conspiracy. Što se tiče nekih zamerki, nisam nigde uspeo pronaći imena autora i tekstovi su nepotpisani pa nisam baš siguran ko je pisao šta. Takođe, tekstovi i kolumne bi mogli biti odvojeni nekim vidljivijim naslovom.
Na kraju kada sumiram, Pankea je jedno prijatno iznenađenje. Potrudićemo se svakako da nabavimo i prvi broj pa vam javljamo utiske. Ako vam Pankea zvuči zanimljivo kontaktirajte autore na antipank84@gmail.com i neumijko@gmail.com.

Nenad