Napomena: Tekst koji sledi je reakcija (komentar) na tekst "Ko treba da bude Provetren?" objavljen pre neki dan na našim stranicama. Sam komentar se po našem mišljenju lepo nadovezuje na temu, i predstavlja svojevrsni nastavak te ga stoga objavljujemo i kao poseban članak jer smatramo da je važno da se neke stvari ponovo kažu i neka pitanja postave.

Najpre sam mislio da će ovo biti tekst usmeren protiv koncertnog brenda "Provetravanje". Mislio sam "kome i zašto smeta Provetravanje?".

Hajde najpre da i o tome kažem koju jer sam primetio da se i oko ove priče diže prašina kako, zašto i šta će nam to.

Provetravanje je privatna inicijativa. Finansira se iz sopstvenih sredstava. Ovo je slobodna zemlja i takva jedna privatna priča može da se organizuje u jednoj slobodnoj zemlji. Pošto već daju svoj novac, mogu da biraju bendove koji će svirati.

I, u čemu je onda problem? Šta vas sprečava da napravite i/ili podržite sopstveno dešavanje, podjednako veliko, u istom prostoru, u istom gradu, sa bendovima koje vi želite da gledate?

Ako vam se ne sviđa da gledate jedne te iste bendove koji gostuju u Nišu - pozovite svoje. Napravite istu priču. Nije ni Beograd kriv što Provetravanje postoji, ni grad Niš. To što toliko mislimo da kvalitetne alternative ovim bendovima u Nišu nema, krivi smo isključivo mi - LOKALNA PUBLIKA.

I tu dolazimo do veze sa ovim tekstom. Publika koja je toliko lenja da podrži nešto lokalno, ona ista koja o svom gradu priča sve najgore, kako smo provincija, kako nas Beograd "jaše" i kako trpimo zbog centralizacije.

Izvinite, ali Beogradsko Provetravanje vas NE "jaše". Niko vas ne tera da idete na koncert, sami to birate, i sami ste birali da NE podržite jedan niški event. Jer zaboga, niški bendovi nisu toliko kul, in, poznati pa samim tim ni vredni da se isprate i podrže. I, kako je to onda kriv Beograd, Provetravanje, centralizacija? Kad su vam super bendovi tu - ispred nosa. Kidaju za vas, vežbaju, trude se, plaćaju opremu, prostor. A vi ih ignorišete.

U velikoj ste zabludi dragi moji. Niš je možda do pre koju godinu bio uspavan grad, ali već 5-6 godina u našem gradu postoji pregršt dobrih i kvalitetnih AUTORSKIH bendova.

Pa zašto onda dozvoljvavate da budete ovčice i nešto prihvatite tek kad vam drugi kaže da je nešto "kul"? Oktrijte nešto i sami, dajte šansu nekom lokalnom bendu, svratite na njihov koncert, posluštajte pažljivo šta imaju da kažu. Verujte, to je neretko mnogo više od poznatih, istrošenih, ispuvanih, prežvakanih fraza, pesama i slično koje vam stariji bendovi nude. I to što su stariji takvi, nije ništa loše. Jednostavno, oštrica se vremenom istupi, istroše se fazoni. A i vremena se menjaju.

Sami smo krojači svoje sudbine a uporno odbijamo da je krojimo već to dozvoljavamo drugima pa posle "tesno mi ga skroji nane".

Dakle, podržite Provetravanje, ali podržite i drugare iz kraja.

"If the kids are united..."

Miloš Pavlović