Volela bih da mi neko stručno lice objasni šta je to i kako se zove, što nas sprečava da istražujemo i otkrivamo nove stvari?
S obzirom da pišem za webzin, koji i vi ovde čitate na monitoru, ne treba da rantujem kako je era interneta i kako je sve dostupno, samo treba da vas interesuje. I da čitate vesti ili knjige, slušate muziku, gledate porniće, bilo šta. Svi kliknemo na ono što nas istinski interesuje. Smanjili smo vreme potrebno da dođemo do sadržaja koji tražimo, ali smo izgleda smanjili i mikrokosmos sopstvene radoznalosti.


Znam da je kliše sledeći pasus ali moram da počnem nekako. Da podsetim ove mojih godina a mlađima dam ideju da je pre ne tako mnogo godina, da bi došao do novog albuma, trebalo da kupiš kasetu, odeš kod drugara koji ima album a uz to i dupli dek na kasetofonu, ili da odeš do Happy House da ti isto to urade uz novčanu nadoknadu. Da čekaš određenu emisiju na radiju da snimiš neku pesmu. A da bi saznao za novi album morao si da gledaš emisije na MTV ili Trećem Kanalu, slušaš „202“. Da bi saznao šta se dešava na domaćoj muzičkoj sceni morao si da zapališ čizme do Undergrounda ili slušaš „Belle Amie“ nedeljom. Ma muka živa.

Sada nam je sve na klik. Tu. Skrolujete po novoj muzici svaki dan na njuzfidu i ako vam ime nije poznato ili je na srpskom, odbija vas kao da je sanđama. Da podsetim da je skoro sve besplatno da skinete. Nemoj da se vadite, brojim lajkove. I ne vadim se, nije ni sve novo dobro. Ali mu ne dajete ni šansu. Da preslušate, lajkujete, odete na koncert gde za 100 ili 200 dinara gledate 4 benda od kojih su 3 fantastična. Često ne morate da platite ni 100 dinara, svirke su na otvorenom ili festivali uz neku manifestaciju, pa isto.

Zato vam nije problem da vas Provetravaju bendovima starim 20 godina. Ali znam, to su prove(t)rena imena. Koja su, setite se, nekad bila u istoj situaciji kao i ovi novi sad. Nemojte pogrešno da me shvatite, ne mislim ja da je Obojeni Program loš bend. Plejboj sam gledala sad na EXIT-u, odlično su svirali. Za Darkvude me vežu čak i neke lične stvari. Big Bug je objavio album za moju izdavačku kuću, pa malo mi bilo čudno da bend iz Pirota gostuje u gradu gde u 10 sekundi mogu da iz glave nabrojim 5 imena koja bi vas baš provetrila. Nisam zla, jednom rečju. Samo se pitam. Ono što me pogodilo u najavi tog koncerta je rečenica kako će taj koncert da nas „regionalno kulturno provetri“. Ne znam samo kako. Smatram sebe veoma provetrenom. Da li ste se posetom tog koncerta i vi provetrili? E, super. Ako jeste aj´ dođite sledećeg petka na koncert grupe „Etil“ iz Subotice u Black Stage. Sviraće i još 3 benda. Možda ne volite hardkor, ali dajte im šansu. Samo, ako dođete, nemoj da pijete pivo na trafici ispred nego siđite dole jer dečaci sviraju za vas a ne za šankera. Ako imate nešto važno da pričate sa drugarom, verujte mi, to može da sačeka da se završi koncert, pa idite na Nadeždu.

Jao, zaboravila sam... tog dana je koncert grupe Van Gog! Avaj.. i sutradan ima još jedan, pa ako se bojite da ćete da propustite Đuletove mudrolije – idite na koncert u subotu. Nema vađenke. Samo treba da želite.
Ako vam treba još provetravanja, evo u Areni ima veeeeliki omaž devedesetima, samo ne gitarski nego elektronski. Dolaze svi dens magovi, jedino fali MC Hammer, jtžm, njega bi htela da vidim kako mrda ona kolenca u šalvarama. Opet, da razjasnim. Ne mislim da je loša muzika, ima mnogo toga iz devedesetih što stvarno volim i u domaćoj i stranoj muzici. Ali sad je dvehiljadečetrnaesta. Nije sve stalo. Možda vas za to vreme i muziku vežu neke lepe uspomene. Mada kod nas je bio rat, a mnogo vas tek što se rodilo. Sve uzmem u obzir. Zato i pitam da mi neko stručniji objasni, koji enzim fali kad mozak prestane da bude radoznao?

Nego, možda će da vas mrzi da se iscimate čak u Beograd. Doduše, bio jedan pokušaj oživljavanja densa devedesetih u Nišu, domaćih, koji je propao. Pa se hvališe kako ne volimo dens devedesetih. Ma jok, volimo, nego mrzelo ljude da dođu. Ovde ljude sve mrzi. I nemoj mi neko pominje ekonomsku krizu, mrzi vas da dođete i na besplatne sadržaje. U galeriju, bioskop, koncert, predstavu.

Evo, počinje koncertna sezona, molim vas.. Demantujte sve što sam gore napisala i gde me sretnete pljunite me. Inače ima da vas smaram again and again.

Olja Wagner