Pančevo, 03 09 - 07. 09. 2014.


Pančevci zaista imaju na šta da budu ponosni, jer u toku ovih pet dana filmskog festivala, malo toga je ukazivalo na činjenicu da je ovo tek prva godina festivala. Da, Pančevo je ove godine imalo svoj ​​međunarodni filmski festival, i na njemu je sve bilo na više nego pristojnom nivou. Publika je mogla da pogleda pedesetak filmova iz svih krajeva sveta, pedesetak ostvarenja koja možemo uključiti u više kategorija - od onih kratkometražnih, onih iz pera mladih autora, preko animiranih i dokumentarnih, pa sve do onih celovečernjih, sa ozbiljnom i relativno bogatom produkcijom. Kako organizatori sami rekoše: "Pančevački filmski festival je manifestacija i platforma posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije, ali i filmova nastalih u ozbiljnijim i bogatijim produkcijama koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi, estetici, dakle, svim onim filmovima koji se zrelo i inovativno služe vizuelnim komuniciranjem.  Glavna misija festivala je bila da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.Festival je imao svoje programe na mnogim mestima u gradu - Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Apolo, Galerija Elektrika, ... - a obuhvatio je, uz filmove, i izložbe, predavanja, forume (rasprave, konferencije), razgovore sa autorima kao i edukativne radionice za decu i mlade.

Festival je obuhvatio i muzička dešavanja, pa je tako recimo prvi dan festivala bio održan koncert grupe Veliki Prezir. PAFF je značajno obogatio kulturni život grada. Posećenost je bila vrlo dobra i lepo je bilo videti da su Pančevci bili veoma ponosni na svoj festival (pre svake projekcije smo gledali tri kratka promo-filma, koji su svake večeri dobijali gromoglasan aplauz i uzvike oduševljenja. Glavni organizatori festivala su režiser Ognjen Glavonić, Tatjana Krstevski i Stefan Ivančić. Žiri festivala je radio u sastavu: Vladislava Milosavljević, Bobo Jelčić i Branislav Dimitrijević, dok je Nikola Ležajić bio zadužen da bude na čelu odbora za kratkometražni film. Gosti festivala - koji su otvarali filmske večeri iz dana u dan - bili su Bogdan Diklić, Sergej Trifunović, Nikola Đuričko, Svetozar Cvetković ...  Pobednik festivala je filipinsko četvorosatno ostvarenje Norte, kraj istorije Lava Diaza a mi bismo izdvojili dva filma koja su se bavila tematikom mladih - francuski Les Combattants i domaće Varvare.

Thomas Caillet - režiser i scenarista filma Les Combattants (2014) - nudi nam lepu, nepretencioznu priču o ljubavi i putu ka odraslosti. Madeleine (glumi je Adèle Haenel) i Arnaud (Kevin Azais) provode jedno  leto zajedno negde pored mora, na jugu Francuske. Madeleine studira ekonomiju ali je njen životni cilj u ovom trenutku da postane vojnik-komandos i to padobranac. U tu svrhu se priprema za odlazak u kamp za obuku odakle postoji mogućnost da je zaposle u pešadiji. Arnaudu je otac upravo umro i momak pre nego što odluči šta će sa svojim životom, počinje raditi u porodičnoj stolarskoj firmi. No, ubrzo sreće Madeleine i odlazi za njom u kamp za obuku ... Les Combattants donosi lepu sliku današnje francuske mladeži i zaista je bilo super videti omladinski film i romantičnu komediju iz (tom žanru prilično nenaklonjene) autorske i nezavisne produkcije.

Dijametralno suprotan je najnoviji domaći film Varvari (2014). Ovaj film kao scenarista i režiser potpisuje Ivan Ikić (1982) i radi se o ostvarenju na tragu filmova  kao što su Šišanje (2010) i Klip (2012). U njemu je glavni protagonista, Luka (Željko Marković) nesretni srednjoškolac, koji sa svojom disfunkcionalnom porodicom, kao izbeglica sa Kosova i Metohije, već devet godina živi u Mladenovcu. Osim toga što živi bez oca, koji je nestao nakon rata, i što je maloletni delikvent o kojem se stara socijalna radnica (Marina Vodeničar), Luka je i deo bande fudbalskih huligana - Varvara, koji su ujedno i radna snaga lokalnog krimi-ganga. 

Poput protagonistkinje iz filma Maje Miloš, i Luka je dete odraslo uz turbo-folk, srpsku ultratreš televiziju, ulično nasilje i krimi-idole. Njegov život prolazi u bežanju od škole, izbegavanju socijalnih službi, nasilju na fudbalskim utakmicama i alkohoilisanju po noćnim klubovima. Ali, u njegovom haotičnom životu ipak figuraju dva glavna cilja: pronaći oca, koji ga je napustio i povratiti svoju bivšu djevojku Stafanu (Marija Rakić) koja je zbog promiskuiteta, raskalašnog života i viralnih klipova postala lokalna atrakcija. Uz reference na kultno ostvarenje Rane (1998), film Varvari je prikaz još jedne generacije mladih koja odrastaju u brutalnim posleratnim vremenima srpske tranzicije i kao deo društva u kojem su napuštene sve moralne vrednosti i sve formule normalnog življenja. Kao deo takvog društva mladi s vremenom od žrtava koje trpe posledice loših okolnosti postaju faktor zla i sudionik u začaranom krugu nasilja, društvenog propadanja i opšteg pada na samo dno ljudskosti. Film Varvari je dakle još jedno od onih ostvarenja, prema kojima ćemo pamtiti prve dve decenije XXI veka u Srbiji. U filmu Varvari uloge tumače i Nenad Petrović, Jasna Đuričić, Aco Ćirović, Aleksandar Pitulić i Lidija Popović.

Sve ostale detalje o učesnicima i pobednicima festivala možete pronaći OVDE.

Janko Takač