Dok sedite u parku, vozite se u autobusu, čekate red u banci, pijete kafu u kafiću, uživate u prirodi kraj reke ili na nekom proplanku,… možete da uživate čitajući (vaš omiljeni) strip. Ako uz to bude i nekog da taj trenutak zabeleži, spremni ste za Međunarodni dan čitanja stripova u javnosti, 28. avgust!


Zvanično nazvan Read Comics in Public Day (a kod nas ponegde nesrećno nazvan Dan javnog čitanja stripova!) prvi put je obeležen 2010. godine, a ideja je dvojice strip entuzijasta, da se pretpostaviti, iz Amerike. Brajan Hiter (Brian Heater) i Sara Morin (Sarah Morean), inače urednici i pokretači sajta The Daily Crosshatch, želeli su da dodatno promovišu strip ne samo među fanovima Devete umetnosti, već i među publikom koja mu nije tako bliska. A kako bolje zainteresovati javnost za nešto, nego izaći među ljude, u javnost! Zamisao je bila da ljubitelji stripa tog dana na javnom mestu čitaju svoje omiljene strip junake ili epizode. Uostalom, ako već postoje dani za sve i svašta, zašto ne bi postojao i dan posvećen Devetoj umetnosti!


Za konkretan datum odlučili su se relativno lako. Naime, 28. avgusta je rođendan Džeka Kirbija (Jack Kirby), jednog od najvećih strip stvaralac i začetnika strip scene u SAD. U eri interneta i digitalne fotografije, priča o ovoj ideji se brzo pronela društvenim mrežama, pa ljudi iz celog sveta iz godine u godinu uzimaju sve više učešća, šireći netom svoje slike i priču o stripu. Ova tradicija je prošle godine započeta i kod nas, a nadajmo se da će i zaživeti i postati tradicionalna.


Sve što se od ljubitelja stripova očekuje jeste da tog dana odvoje malo svog vremena, uzmu neku strip svesku, album ili grafičku novelu, prošetaju do nekog javnog mesta i tamo čitaju. Ako ima ko da ih pri tom uslika, još bolje!


Među ljudima koji nisu bliski stripu postoji mišljenje da stripovi nisu popularni, da ih čitaju samo deca ili zaluđenici koji ih kupuju i čuvaju nepročitane u kesicama, da se na osnovu stripova prave filmovi, ali da sami stripovi jednostavno nisu umetnost, nisu vredni vremena, ni pažnje. 

Ovaj dan je sjajna prilika da se ovakvo, neosnovano mišljenje, polako menja u korist stripa. Zato, ne oklevajte, iskoristite 28.avgust da uživate u stripu kao i obično, samo ovoga puta van privatnosti svoje sobe. Ukoliko ste pročitali sve iz svoje kolekcije, pohitajte do najbliže striparnice ili bar kioska i počastite sebe novim strip izdanjem.

*** 

Ko je bio Džek Kirbi

Jack "The King" Kirby rođen je 28.avgusta 1917. kao Jacob Kurtzberg. Jedan je od najvećih scenarista i crtača u svetu stripa. U početku je stripove radio pod pseudonimom Jack Curtiss, ali taj pseudonim menja i počinje da stvara kao Jack Kirby. 


Početkom 40-ih godina prošlog veka, zajedno sa Džoom Sajmonom kreira čuveni lik Captain America za izdavačku kuću Timely Comics, preteču Marvel Comicsa. Na naslovnici prvog broja Captain America udara Hitlera, što je bila snažna poruka mladih autora u vreme dok SAD nisu još ušle u Drugi svetski rat. Kirbi odlazi u rat, ali je pre toga većbio nacrtao dovoljan broj epizoda svog junaka, pa je Captain America nesmetano objavljivan u njegovom odsustvu. 


Nakon rata će sa Sajmonom  kreirati brojne likove za izdavačku kuću National Comics, koja će kasnije postati DC Comics. Radio je i za druge izdavače, ali vrhunac njegovog stvaralaštva dolazi 60-ih godina sa njegovim radom za Marvel Comics.  Zaslužan je za likove iz serijala Thor, Iron Man, The Avengers, Fantastic Four, X-Men i Hulk. Sa nekoliko stotina likova, koje je kreirao sam ili u suradnji sa Sten Lijem, radeći na pomenutim serijalima, bio je najvažniji autor Marvel Comicsa, ali ipak, nezadovoljan tretmanom, početkom 70-ih napušta Marvel  i prelazi u rivalski DC Comics. 

Međutim, ni tu se ne zadržava dugo, ogorčen time što DC docrtava linije preko njegovih originalnih crteža, pa se vraća se u Marvel, a nakon toga se posvećuje nezavisnim stripovima. 

Za svoj doprinos stripu je 1987. godine, zajedno sa Carlom Banksomi Will Eisnerom, bio jedan od prva tri člana Will Eisner Comic Book Hall of Fame. Po njemu ime nose i Jack Kirby Awards i Jack Kirby Hall of Fame. 

Preminuo je 6. februara 1994. godine u 76. godini života, ostavivši iza sebe bezbroj likova i stripova, koji su obeležili ovu umetnost.

Marjan Milanov / Paradoksija