Ni borba za treće mesto, do nedavno aktuelnog svetskog prvenstva u fudbalu, nije sprečilo Kruševljane da  prethodne subote (12.7.2014.) posete klub Zamajac ne bi li ispratili nastup lokalnih sastava. Iako su Holanđani uspeli da savladaju Brazil sa čitavih 3:0, kada su se začuli prvi zvuci gitare, bubnjeva i basa, najvažnija sporedna stvar na svetu, u tom trenutku, postali su bendovi: All My Heroes Let Me Down i Plavo.

Nastup je otvorio bend „All My Heroes Let Me Down“ i predstavio sirovi screamo-emo zvuk sa primesama punk rocka. Ovu ekipu čine već dobro poznata imena kruševačke muzičke scene: Miloš Novaković, poznatiji kao Miša Panker - vokal i gitara (Sweeper, Fat Youth, Snickers, Slected Home...) i Goran Goča Petrović za bubnjevima (Fath Youth, Snickers, Down To Earth..). Pravo osveženje za ovaj bend, ali i za Kruševac, predstavlja mlada basistkinja Nađa Rajković. Bend počinje svoj rad 2000. godine, kada je puka slučajnost rezultirala višečasovnim sessionom iz čega se izrodio jedan od prvih bendova ovog tipa u Srbiji. Međutim, ubrzo prestaju sa radom, ne bi li se ponovo, posle dužeg vremena, našli na sceni.


Energičnim nastupom i pretežno brzim pesmama, uspeli su da razdrmaju publiku koja je u potpusnosti ispunila „koncertni“ prostor kluba. Pored ostalih, izveli su i prvu numeru sa novom članicom benda, koja je po rečima Miše Pankera simbolično nazvana „Prva“, a bilo je tu i onih, nastalih „under the influence“. Razigrani prvi redovi publike, na isti način su ispratili i trenutak kada se na bini našao pevač nekadašnjeg kruševačkog hard core sastava „Down To Earth“ Stefan Begović Bega, iako se njegov glas nešto slabije mogao čuti, usled nešto lošijeg ozvučenja.

Kratak prekid uslovililo je pucanje žice na gitari. Dobro, dešava se. Ali koja je verovatnoća da se ista stvar desi i za vreme nastupa sastava PLAVO, koji je u subotu prvi put svirao pred svojim sugrađanima. 

PLAVO je instrumental post rock bend, koji je aktivan od 2013. godine. Za sada su objavili dva singla „Nabiranje tkiva“ i „Dok postoje šume postojaće ljudi“, koja se našla na kompilaciji „Balkan Under The Radar vol.2“. I ovde je reč o ekipi koja je već dugo aktivna na muzičkoj sceni, kroz bendove kao što su – No Way Back, The Bridge,  Jain, Deadrise - Bogdan Dobrota na gitari, Stevan Dobrota bas i za bubnjevima Živko Obradović.


Svojim i više nego odličnim izvođenjem poveli su publiku na putovanje do drugih dimenzija, a sve numere ispraćene su dugim aplauzom i oduševljenjem. U nekoliko navrata uhvatila sam sebe kako zatvaram oči. Ali ne, to nije bilo zbog umora ili dosade. Naprotiv, to je bila samo jaka želja da sanjam uz muziku koja inspiriše rađanje novih ideja. Jednom rečju – pokidali su. Bilo je trenutaka kada je toliko vidljivo koliko oni sami uživaju u tome što rade, da bi, čini mi se, istu energiju pokazali i da je prostor bio potpuno prazan.

Već 19. jula u klubu Zamajac nas očekuje svirka bendova iz Niša Regrets Of The Dying i Streetcore Unity, kao i nastup jagodinskog sastava Klinička Smrt. U ponedeljak 21. jula nastupaju: Celeste – Francuska, Ruski sastav Reka, Flesh Cult – Jagodina/Velika Plana/ Kruševac i lokalni podrška No Way Back.

Ivana Grujić