Bathory fanovi i zaluđenici, stoj, ukopavaj se, drži poziciju po cijeni života! Isuči mačeve, obuci kožne gaće, skini se go do pasa! Pucaju glečeri, cijepa se stoljetno drvo, željezo udara o kam i vatra je susrela led (po hiljaditi put. Bože koliko albuma sa istim ili sličnim nazivom)!
Šalu na stranu, „Fire Meets Ice“ jeste u potpunosti ono što je Quorthon radio sa Bathory tokom svoje vikinške faze, ali ... opet ono ali koje potpuno okreće situaciju ... ali ovo nije plagijat, nije suvoparna indigo kopija originala, već je vrlo dobra razrada već zadane teme. Ereb Altor nastavljaju put koji je Quorthon pokazao. Svaka pjesma je dobro razrađena, detaljno građena i izvedena odlično. Atmosfere su višeslojne i da je Quorthon živ, i te kako bi se ponosio zaostavštinom.
„Fire Meets Ice“ je djelo ljubavi. Kako drugačije objasniti pjesmu „The Chosen Ones“ koja ledi krv u žilama svojom ponosnom melodičnošću. Ovo je, ono što su nekada (!) zvali vikinški metal u najboljem svjetlu, i svako ko voli ovaj pravac sa Ereb Altor ide na sigurno!

Nikola Franquelli