Bend SUFFERING’S THE PRICE osnovan je 2011. godine u Nišu i od samog početka težio je autorskom radu i kreirnju brutalne muzike pod uticjem old school hardcore zvuka i nemčkog beatdown-a. Nakon pobede na Čupinom memorijalu 2011. bend objavljuje svoje prve demo pesme od kojih su se neke našle na međunarodnim undergroung hardcore kompilacijama. Pored brojnih klubskih i festivalskih svirki bend može da se pohvli i saradnjom sa kolumbijskim bendom TIEMPOS DE SANGRE, kao i mnogim regionalnim sastavima sličnog zvuka. 
Nakon dve godine aktivnog rada bend kreće sa snimanjem svog prvog album u DIY uslovima, a za kompletno snimanje, miks, master i produkciju bio je zadužen Vladimir Ilić, basista benda. Nakon nekoliko promena u sastavu materijal je konačno snimljen i aprila 2014. izdat za belgijsku izdavačku kuću GoodLife Records. U planu je izdavanje splita sa bendovima CUT OFF, BRAINWASHED i DELATE, kao i evropska turneja.
Sastav trenutno čine: Vladimir Ilić (bass), Marko Brašnjović (bubanj), Lazar Klepić (gitara), Filip Stevanović (gitara-vokal) i Viktor Nagradić (vokal).