Predstavljanje devetog broja časopisa Omaja, specijalizovanog za folklornu fantastiku, bila je prilika da Tamara Lujak, u svojstvu moderatora, propita novog urednika Mladena Milosavljevića sve o novom pravcu kojeg ovaj jedinstven časopis u nas planira da zauzme. No, to je ujedno bila prilika i da svi okupljeni u Leila Records and Books (donja sala je bila prepuna) čuju nešto i o samom početku ovog projekta.


"Priča počinje 2007. godine kada je Milanče Marković sa Spomenkom Stefanović Pululu osnovao časopis sa idejom da izlazi četiri puta godišnje. Prosto je bilo neverovatno da naše ‘strašne priče’ nisu više korišćene kao inspiracija, pa je stoga trebalo skrenuti pažnju na njih. Takođe je ideja bila da časopis može da postane polazna osnova za one koji bi ozbiljnije da se pozabave folklornom fantastike, kao što su, recimo, studenti etnologije", počeo je svoju priču novi urednik Milosavljević.

No, pošto je tu bio i prvi uredni i osnivač Omaje, onda smo od Milančeta Markovića čuli takođe još detalja o početku.


"Postojao je sajt dok još nisam imao para da pokrenem časopis. Prvi broj je štampan u hiljadu primeraka i otišao je na kioske, ali taj tiraž je mali, časopis se nije ‘video’ i sledeća tri broja takođe nisu donela povratak para, pa je sve prekinuto. Posle dvogodišnje pauze dovršen je peti broj, koji je opet prošao loše na kioscima, pa je od tada Omaja objavljivana kao PDF na internetu. Ponovljeni su i stari brojevi samo bez tekstova koji nisu imali veze sa folklornom fantastikom. Ipak, svaki broj smo štampali i u ograničenom broju primeraka kako bi ih podelili autorima i nešto poslali u biblioteke", rekao je Marković.

Mladen Milosavljević namerva da nastavi sa popularizacijom folklorne fantstike. Nastaviće se i sa konkursima, kao što je to bio nedavno završen sa temom o Prvom svetskom ratu (priče iz njega su u novoj Omaji 9, kao i narednom broju), a i budući konkursi će se vezivati za aktuelnosti. No, više novina će biti vidljivo od 11. broja, koji neće biti tematski, ali ono što uvek treba očekivati su neka nova imena u svetu fantastike, kao i one koja su već dobro poznata.


Pošto se Mladen bavi i filmom (više nego uspešna je bila "Naprata" koja je osvojila dve nagrade u oktobru na Festivalu srpskog filma fantastike), on sada radi na "Večnoj kući" koja će takođe popularisati folklornu fantastiku, a nešto više o tom projektu će se čitati u Omaji 11 ili 12.

Foto: Fejsbuk stranica časopisa Omaja
Izvor: SF Pogled