Četvrt veka Atheist Repa, vatreno krštenje Kojekudea, „bebi koraci“ novog koncertnog univerzuma... Sve to je obeležilo subotu, 19. april, u gradu na jugu Srbije - Nišu.

Nedavno rođeni koncertni kutak, tzv. Niško sajmište, originalno korišćen kao pijaca, postalo je preksinoć stecište par stotina pank rokera. Bivši život sajmišta itekako se oseća. Naime, zbog same konstrukcije prostora, kao i zbog stakala sa strane i na krovu, na prvim taktovima pesama sastava Kojekude bilo je očigledno da zvuk neće biti „sunčana strana“ ove svirke.


Ipak, Kojekude, nastao od bivših članova benda KZP, krenuo je agresivno – s neba, pa u rebra. Mogle su se čuti stari hitovi kao što su „Seksi momak“, „Previše mala“ i „San i java“. Verovatno bi nekome, negde, u sredini gde su navike drugačije, bilo čudno pohvaliti vreme početka svirke, koje je od najavljenog odstupilo za zanemarljivih 15tak minuta. Posle polučasovne svirke, Kojekude privodi svoj show kraju. Među njima, neki članovi su posle dugo vremena ponovo stali na pozornicu, neki su na njoj već godinama kroz druge projekte... Dobra ekipa, šaljiva, na nivou zadatka. Uvek može bolje, ali verujem, nakon ove svirke, mora da bude.

SET LISTA (KOJEKUDE):
San i java
Talenat
Bolonjska
Previše mala
Pijanka
Borstal breakout (Sham 69)
Ekipa
Seksi momak
KZP

Oko 23 časa pred Nišlije se pojavljuje Atheist Rap: uvek nasmejani i u dobro raspoloženju! Dvadeset i pet godina iskustva se vidi, ali ne na njima, već u svirci, pristupu, interakciji sa fanovima, luckastim dobacivanjima... Na spisku pesama su se našle „Odlazim“, „Ljubav“, „Blu trabant“; mnoge pesme koje su zadužile pank naciju Srbije i regiona. Kroz te svojevrsne himne Južnoprugaši su vođeni narednih dva sata. Možda je mogla tu da se nađe još koja pesma, pred fajront. Ipak je jubilej u pitanju. To sad donekle prelazi u sferu cepidlačenja, mada bi politika prostora mogla ubuduće da se promeni, u smislu vremena trajanja programa.


Bend je pre nekoliko meseci dobio prinovu. Bandi Ateista se priključio novi gitarista Zoran Džukelovski. Sveža krv je unela novu energiju, te je sve funkcionisalo kako valja. Rokeri su opet na nogama svojim! Svi koji su bili preksinoć u Duvaništu, mogli su čuti kolaž njima dragih pesama.  Jedno lepo druženje, dijalog panksa i Novosađana kroz gitare, u njima, možemo slobodno reći, domaćinskom okruženju. U završnici proslave uz „Njanjavu“, „Pilote“ i još par njih, našao se i klasik starih pulskih pizdi KUD Idijota, pesma „Minijatura“. Tih pizdi možda više nema, ali tu je Atheist Rap. Ako neko zaslužuje da ponese i održava tu titulu, onda su to oni.

SET LISTA (ATHEIST RAP):
Ljubav
Blu trabant
Radivoje Rokvić
Kuvar, lopov, njegova sestra i njen ljubavnik
U zmajevom gnezdu
Grill 13
Odlazim
Godina culture
Ora je pravi način da
3 jutra zemlje
Usamljen oženjen (Brkovi)
Lopovi I žace
Saughteru Nietsche
Felićita
Tetoviranje
Fatamorgana
Atheist Rap 2
Letnji hit
Zapadna Evropa
Drugo pakovanje
Car core
Wartburg limuzina
Ne bi bilo fer
Štrikanje
Spritzerboyz!
Pritilend
Igraš grubo
Dr. Pop

Bis:
Piloti
Njanjava
Minijatura
Pesma za kraj

Bis 2:
Snayka
Pećinko
Jas am video
Dve žetve godišnje

txt: Nenad Cvetković
foto: Marko Pekić