Ako ste ikada zagrebali površinu crnogorske muzičke scene, vjerovatno je da ste naletjeli na ime Aleksandra Bogdanovića. Kroz bendove Withed Tears, Marble, EKV tribute sa Dinom Kapetanović (Autogeni Trening), polako je tabao put ispred sebe, a sada sa Aleksandar Bogdanović Progressive Band, nastavlja razvoj svoje vizije.

„Sevdalinka“ je drugi autorski materijal koji Aleksandar Bogdanović samostalno izdaje i u obliku je mini LP-a od pet pjesama (ili mini EP). Kvalitet snimka je na demo nivou iako su pojedine pjesme snimane i producirane na Londonskom ICMP (The Institute of Contemporary Music Performance). Šteta jer zaslužuju da budu predstavljene u boljoj formi. Pjesme su mirnog i nježnog sadržaja, ali daleko od pop ugođaja sa malih ekrana. Melanholija je u prvom planu koja je istaknuta efektnim melodijama. Ovdje po enti put moram napomenuti da produkcija ima ogromnu važnost. Sve pjesme posjeduju autentičnu atmosferu koja je opipljiva za svakog slušaoca koji se potrudi posluša, ali je, da kažem, ukopana u produkciji, zamaskirana slojevima prosječnog zvuka. Da je bolje urađen taj dio posla, ove pjesme bi zvučale kudikamo drugačije, poletnije i efektnije. No, lijepo na svim pjesmama piše da su demo verzije, pa ostaje da se nadam da će negdje u budućnosti biti drugačije.

Ima još tehničkih detalja na koje treba obratiti pažnju i koji ne bi trebali biti zanemareni. Talenat, volja i rad su tu, niko ih ne može ukloniti, ali je bitna i forma u kojoj je sve predstavljeno i kada se taj nedostatak ukloni, onda će pjesme „Say“ ili „The Run pt. 2“ zasijati punim svojim sjajem.

Nikola Franquelli