Prikaz koncerta D'SubFaces, Omladinac 11 i XANAX-a @ Mladost, Subotica, 01.03.2014.

Beše to subota, možda kao i svaka druga, ovaj naš prohladni sever zna da prevari i raspoloženje i štimung večeri. Ali, ove večeri nije bilo hladno, iako su u pitanju bendovi čiju zvučnu sliku tka elektronski zvuk. Naravno, uvek postoje bendovi koji inkorporiraju i žive instrumente, čisto da bi razbili monotoniju i barem malo pomerile slušaoce sa dva-tri plesna koraka. Jedna generalna zamerka: maltene niko nije slikao ceo događaj... Da imam fotoaparat, lako bi to bilo, ali šta ćeš.

Elem, nastupali su redom: subotičke electropop/alt-dadapop snage D'SubFaces i Omladinac 11, a zatim zvezde večeri beogradski show-no-mercy electro-indie-punk (alaj sam zapetljao sad).

D'SubFaces je muško-ženski dvojac koji radi elektronsku muziku sa dušom. AnaMarijin ultrasenzualni vokal daje dodatnu snagu odličnim matricama koje neretko skliznu u pravi house i indie zvuk. Sve u svemu, odmeren i ujedno prvi nastup da sam ih čuo, priznajem. Jedina zamerka jeste reakcija publike, koja se tek tada polako skupljala u koncertni prostor. Siguran sam da su oni to profesionalno iskulirali, jer nastupaju već skoro 4 godine, i čudi me što nemaju neko zvanično izdanje! Istina je da retko pratim ovaj žanr muzike, ali u svakom slučaju prija ponekad, naročito kad su poznata lica, bili su prava uvertira - odličan nastup!

E moji dadist-popisti, Omladinac 11 su ostali bez jednog člana, tako da su ritam i synth išli sa matrice, Čega se latio bas-gitare već po ustaljenom običaju, a Mimi pleše li pleše. I peva, dabome. Ne mogu reći da su krajnje ozbiljni, ne odustaju od svojih ideja i pritom se zabavljaju kao stari šmekeri. Set je tekao neprekidno, "u komadu" što kažu, a čini mi se kao da su prebrzo otišli sa bine... Malo turbulencije u ljudstvu, nekoliko nastupa na brzaka ove godine, daju sebi oduška, znam da nešto kriju od publike svoje. Imaju oni neko iznenađenje, siguran sam.

Malo sam ozbiljan, malo se šalim, znam, znam, šaljem "mixed messages", kao što pevaju Banglesice. Ali!
Onda je krenuo da praši Xanax, bend koji bi zbog eponimičnosti trebao da ima umirujuće dejstvo na organizam. Ni mrvica od smirenosti, dve ženske sa čvrstim stavom su zaposele binu - elektricitet, čoveče! Glasovi, stasovi, muzika, synth, bubnjevi, violončelo (!) - opasno po život. Neću se sad frljati tu sa izrazima, ali da su protresli klub, vala jesu! Zvučna slika odlična, vokal sa oštrim stavom - jebote, pa one znaju šta rade! Đuskao sam tu i tamo, ali su mi se noge odsekle gledajući prizor na sceni. Nije tu bilo glamuroznosti, show-a, ne znam ti ni ja čega, čista energija, direkt u mozak. Nisam tražio autogram, a trebao sam!

Post-scriptum: popričao sam nakratko sa Sanom, koja je konstatovala da smo mi severnjaci malo statičniji nego što bi trebalo - slažem se, ali kako naterati ljude da se makar njišu? Nisam ni ja svemogući majstor plesa, ali brate mili, dajte ljudi bar neki rad nogama i glavom! Note to Xanax: sledeći put skačem, obećavam!

Desya Lovorov