Noviteti iz kuhinje Ljudskih Potreba - para-saopštenje za javnost


Sad je došlo vreme da mi bendovi javljaju šta rade, kako i zašto nešto rade. Jedan od njih je Ljudske Potrebe, koje ne moram posebno predstavljati, stoga ću se osvrnuti na ono što sam dobio u mejlu:

Subotički sastav Ljudske Potrebe izbacili su spot za numeru "Primalni krik" sa njihovog novog albuma. Spot je režirao Darko Kovačević.

 

Koje ludilo od spota! Neću da se bahanališem sa izrazima, jer će me režiser spota linčovati lično, ekstremno inteligentan čovek, šta ćeš. Uglavnom, sviđa mi se to što ne daju pijanom liku da uđe u klonju, jer je ceo bend zauzeo taj prostor gde i "car ide peške". Klaustrofobija, mamurluk i ludi muzikant uz krevet su samo nuspojave kada je u pitanju "reset" ljudske svesti alkoholom ili jednostavno izbacivanje svega pozitivnog iz života. Taj "krik" u glavi je ujedno i potreba za sopstvenim prostorom ("... ja sam čovek koji voli da diše.") - svakome je to 'lebac sadašnji. U svakom slučaju, zabavan i poučan spot, kako su to nagovestili već na samom početku.

Novi album se zove DemoN i sastoji se od 13 numera. Sniman je na par lokacija u Subotici, u Studiju 11("Primalni krik", prvenstveno rađena za kompilaciju "Sever Severozapad III" (Vladimir Grubor), Kesler studiju – ("Take the punk train", Viktor Kesler), živi snimak numere "Dis" iz kluba Mladost (Bane Vukosavljević). Sav ostali materijal je rađen u Balans studiju (Edvard Halas).
Fizičko izdanje će moći da se nabavi na njihovim koncertima, a postavljen je i free download link na  http://freemusicarchive.org/music/Ljudske_Potrebe.

Evo mini-recenzije: pomalo čudan, ali funkcionalan koncept, naziv albuma govori sam za sebe: ovo su izbačeni demo(ni) na videlo, nova postava, nove p/Potrebe i novi artistički izazovi! Kratki isečci, da se poslužim terminom epizode su odlični! Vuk je nezaustavljiv, stoga su me zaista prijatno iznenadili. Čini se da je album "kratak", volšebno nedovršen, ali ima svoje čari. Bas-glas-divlji ritam-saks - paket onoga što vam treba. Omiljene stvari su, naravno, "D#" u lajv izvođenju, "Miljkovićeve trešnje" - ne mere to bez srpskih modernih pesnika, pa da sekire padaju, "Primalni krik" (jebeno sažet i dobar tekst) i kratko etno iznenađenje "Oduvaj dobri vetre", kao mali intermeco - Faki je čarobnik svih instrumenata. Naravno, kao i svaki album Potreba, i ovaj se sluša u ko-ma-du, propusti se nit i onda bude svašta. Demoni vrebaju, radi preventive slušati što jače!

Kako Tanjug javlja, Desya Lovorov