Usled sve većeg interesovanja mladih Kruševljana za skateboarding, a u svrhu promocije ovog sporta, u kruševačkom skate parku, 30.avgusta, održan je prvi mini skate festival. Za održavanje ovog festa zaslužni su udruženje skejtera This Pear i Kancelarija za mlade grada Kruševca, koji su ovaj događaj organizovali u saradnji sa Kck-om i Sportskim centrom Kruševac.


Skate session okupio je veliki broj mladih, pa su se Kruševljanima pridružili i skejteri iz Jagodine, Kraljeva i Kragujevca. Na nagradnom takmičenju, održanom u okviru festa, skejteri su imali prilku da pokažu svoje umeće. Nagrade za najbolje pripremio je online shop Zerpo.

S obzirom da skateboarding nije samo sport, već predstavlja čitav jedan način života, sastavni deo skate kulture oduvek je bila i punk muzika. U ovom smislu, program je nastavljen nastupom punk – rock bendova iz Kruševca i Niša.

Svirka je otvorena nastupom Niškog benda  Drž’te mačke koji su pored autorskih stvari odsvirali i nekoliko obrada poznatih pesama, od Green day-a, Off springa i ostalih. Ovaj sastav čine:  Stefan Petrović - Bas Gitara, Stojan Stanković - Gitara/Vokal, Danilo Đukanovic - Gitara/Vokal i Vuk Jovanović - Bubanj/Perkusije. Drž’te mačke su na kraju svog nastupa zapitali publiku “Može pivo”, nakon čega se na bini našao bend istoimenog naziva iz Kruševca.

U okviru svog nastupa, sastav Može Pivo zasvirao je, među mladim Kruševljanima dobro poznatu obradu pesme Ace Lukasa “Završite mi dop”, ali i pesme Goblina i Kud idijota. Vokal ovog sastava Nikola Arsić - Arsa, dobar deo nastupa proveo je u publici, te se tako našao kako u ulozi pevača, tako i u lozi posmatrača vlastitog benda. Može Pivo su, pored Nikole:  Marko Milutinović Blaze - Gitara i prateći vokal, Živan Žiži Popović – Bubnjevi i Marko Trifun Trifunović - Bas gitara. 


Iako je noć već uveliko pala, niški bend Dok 7 svirku je započeo pesmom “Dobar dan”. Pevač i gitarista ovog sastava, Milutin Popović je tokom nastupa imao i malu vokalnu podršku. Ovu podršku pružila je devojka iz publike, koja je zajedno sa momcima iz benda (Ivan Matejić - bas, lead vokal, Aleksandar Jović - gitara, back vokal i Bratislav Stanković – bubnjevi), izvela većinu njihovih pesama, od kojih se na repertoaru našla i dobro poznata stvar “Felacio”.

Tokom čitavog nastupa, u vazduhu se osećala neka čudna atmosfera, a čitav događaj ostavio je utisak nekog privatnog druženja, ili private žurke. Da li je to bilo zbog leta koje se bliži kraju ili zbog velikog broja jako mladih ljudi, ali na trenutak smo i mi, malo stariji, mogli da se vratimo u te srednjoškolske dane.
Ipak, čini se da se atmosfera zakuvala tek nakon punk – rock nastupa, tokom Dj seta, koji su izveli FaXcool i Dj Mene.

Dakle, tačna je tvrdnja da se muzički ukusi današnjih skejtera ne vezuju samo za punk muziku, već obuhvataju i hip - hop, hard core, pa i drum’n’bass, kada su, bar, kruševački skejteri u pitanju.


(Slike su preuzete sa facebook strane Kancelarije za mlade Kruševac)
Ivana Grujić