Strip "Mohikanac", delo Paola Moralesa i Roberta Disa, je novost na našem strip tržištu, pa je rano etiketirati ga kao remek-delo. Etiketirati ga bilo kako drugačije bi, pak, bilo promasaj kakav se retko viđa. 
Morales, scenarista koji je dva puta poneo nagradu za najboljeg strip scenaristu (1999. i 2001.) je ovdašnjoj publici najpoznatiji po svom radu na serijalu "Marti Misterija". Roberto Diso je čovek koga mnogi smatraju svojim omiljenim crtačem Mister Noa. 
"Mohikanac" opisuje šta se desilo sa preživelim junacima romana (tv serije, filmova, animiranih filmova...) "Poslednji Mohikanac", literarnog smaragda Džemsa Fenimora Kupera. Znači, prikaz događaja koji slede dve decenije kasnije u odnosu na radnju koja nam je (ili bi, barem, trebalo da nam je) dobro poznata. Čingačguk, poslednji preostali iz nekada slavnog plemena, i Nejtan, "Sokolovo Oko", njegov usvojeni sin, belac sa rezonima i načinom života Indijanca, glavni su junaci i ovog stripa. Čingačguk, naravno, nije prežalio svog sina Unkasa, tragično nastradalog u "Poslednjem Mohikancu". Odao se piću i trpi posledice toga. Nejtan, zajedno sa njim, kreće na dug i opasan put preko neprijateljske teritorije, ne bi li ispratili dve žene i jednog sveštenika do Vest Pointa. To, naravno, daje odrešene ruke Moralesu da pokaže da je stvarno scenaristički genije, što Diso ume adekvatno da isprati svojim crtežom. 
Prošlost, vera i nedostatak iste, prijateljstvo, ljubav...Sve velike teme su tu, a nacin na koji su obrađene bi izmamio suzu radosnicu iz oka i samog Dž. F. Kupera. Čak i bez činjenice da se i on sam pojavljuje na zadnjim stranicama (epilogu) stripa. Ja sam uživao. Nadam se da čete i vi.

Milan Katić