Za ovaj film, zapravo lazni dokumentarac ("mockumentary", hibridni, ali zabavni podzanr), ili niste culi, ili ste vec njegov fan.
Samo su opustene osamdesete mogle da izrode nesto takvo.
Prvobitno osmisljen kao deo skeca u pilot emisiji BBC-ja, "The T. V. Show" iz 1979. ciji je domacin bio Rob Reiner, bend "Spinal Tap" se pojavio u spotu za numeru "Rock And Roll Nightmare". Nju je napisao sam Reiner, emisija je propala, ali je ime benda ostalo.
I ne samo to. Bend je postao tema laznog dokumentarca "This Is Spinal Tap", 1984. godine.
Michael McKean, Christopher Guest, Harry Shearer...to su imena koja vam verovatno nista ne znace, ali, iz nekog razloga, postala su deo kulta koji prati ovaj film. Naime, oni su docarali clanove ovog izmastanog benda, koji je predstavljao zestoku parodiju stereotipnih heavy metal izvodjaca tog doba.
Cesto sam, citajuci biografije poznatih hard rock/heavy metal grupa na engleskom, nailazio na izraze tipa: "this was so Spinal Tap".
Steven Tyler ("Aerosmith") je, iz nekog razloga, mislio da se u filmu radi bas o parodiji na njegov bend, koji je tada bio na korak od raspada. Mnogi su mislili da se radi, zapravo, o sprdanju sa bendom Def Leppard ( koji su vise "heavy"), "Spinal Tap" su spominjali i Nikki Sixx iz "Motley Crue", i mnogi drugi, na koje bi ovaj lazni dokumentarac mogao da se odnosi.
Ako cemo pravo, parodija je najvise usmerena na bend "Black Sabbath", koji je na turneji 1983. na kojoj im se na kratko pridruzio Ian Gillan ("Deep Purple"), na bini imao stilizovanu predstavu Stonehenge-a. Kameni spomenik ko-zna-cemu, iz druidskih dana, postao je sinonim preteranosti i muzickog neukusa izvodjaca. To je ujedno bio i zastitni znak benda "Spinal Tap" u filmu.
Geezer Butler iz "Sabbatha" se, verovatno, kasnije jeo zbog toga sto mu je na pamet pala takva smesna ideja. Pa, jos u prirodnoj velicini...
Bilo kako bilo, ovaj lazni dokumentarac o usponu i padu metal benda, kao da je simbolizovao sve izvodjace ovog muzickog pravca. Sve je tu - duge kose, spandeks, devojke...
Nekako mi pada na pamet paralela sa filmom "Rocky Horror Picture Show" - ljudima ili nije poznat, ili su posveceni zaludjenici za njega, koji godinama grade kult svog omiljenog parceta celuloida.
Clanovi ovog 'benda" su zaista izdali album sa muzikom iz filma, pa cak isli i na turneje. Zadni put su se okupili 2009. da se malo podsete stare slave.
A svo to vreme, ljudi su se samo dobro i duhovito - sprdali.
Preporucujemo.

Мilan Katić