Despot su započeli kao side projekat braće Branković iz Alogia-e, o kojima svi sve već znamo, tako da njihov renome ne možemo dovesti u pitanje. Aleksandar Petrović, AKA Aca Celtic, lice koje se probija u domaći radijski mainstream, pojavljuje se kao vokal na ovom dugo najavljivanom albumu. Muzički, zvuk je nešto nalik na Blind Guardian, ili domaći Tornado, ali kaska za oba benda. Ne produkcijski, već pre svega idejno. Dejavu osećaj je jako prisutan, a iskreno i Maideni nisu daleko od ovog zvuka. Na štetu, jer sam ja lično očekivao više.

Posmatrajući album pesmu po pesmu, ima dobrih kompozicija, ali nisu sve toliko dobre koliko se očekivalo. The Man Of Thousand Names je solidna, ali, kao i ostatak albuma, jednostavno nije nešto što će obradovati osobu koja čitav svoj život sluša Iron Maiden. The Despot's Fate je možda najuspelija na albumu, i nešto na čemu bi bend morao raditi ukoliko ne želi da bude samo još jedan crowdpleaser, ili nešto što će skinuti ljagu sa određenih ljudi angažovanih na ovom projektu. Možda je u pitanju prijateljska saradnja, ali ne smemo je shvatiti preozbiljno, jer ćemo tim zanemariti činjenicu, da, pored pomenute originalne pesme, nema isuviše toga istinski prihvatljivog, pa samim tim i zanimljivog na ovom snimku.

Sveukupno, nema ovde loše muzike, ali meni lično kao žurnalisti smeta činjenica da ovo ne zvuči nimalo unikatno. Neko će pronaći sebe u ovim zvukovima, ali ja u ovom snimku nisam uživao. Nimalo.
1.5/5

Ilija Đurđanović