Bilo šta pričati o istoriji Dža Ili Bu bilo bi nedobudno, ako ne i pomalo zlo. Turbulentno vreme rodilo je turbulentnu, nadobudnu, i pomalo zlu muziku, koja je neverovatno slikovito prikazala komponente naše stvarnosti 90ih, i nastavlja da bude ne samo relevantna, već i stvarna, u 21. veku, trećem poluvremenu ljudske istorije.

Kao malo podsećanje, i edukacioni uređaj, ovaj disk je savršen, jedna vrsta epoheje raspadanja, srpskih Cvetova Zla, zbirke mračnih priča sa mesta gde život ne vredi ni toliko koliko imate u džepu trenutno.

Dža Ili Bu su obeležili jedno vreme, puno krvi smrada i mirisa baruta koji je zagadio nešto što se nekada smatralo zemljom. Svi pokušaji da se bilo šta promeni izgubljeni su u moru sumornosti, koje čini mase inertnima, a ljude robovima novca i propagande. Da li su Dobre Stvari nešto što može osloboditi čoveka? Ne, definitivno ne, ali spada u jednu od boljih kompilacija koje gade svetsku rokenrol scenu. Namerno kažem svetsku, jer ovo je samo jedan mali mozaik koji prikazuje jedan, ali vrlo bitan ugao gledanja na ovaj prostor koji je zagađen svetskim zlima koja nas uče igrama u kojima nismo, i dugo vremena nećemo biti dobri. Možda ovaj disk može biti depresivan, bezizlazan, mračan, ali je potreban, nekim najnovijim klincima koji nisu ni rođeni 90ih. Jer, kao što rekoh u jednom ranijem prikazu, onaj koji ne poznaje istoriju, ne poznaje ništa, i samo to je, samo je igračka i lutka na nečijem koncu. U milenijumu emancipacije svega i svakoga neophodno je imati ovakav disk u svom arsenalu. Zlu ne trebalo.

Jer Zlo je uvek tu, među nama, i nije loše prepoznati ga.
5/5

Ilija Đurđanović