Da se ogradim odmah na pocetku teksta: NISAM punker, i neka mi se oproste eventualne omaske u ovom mom pisaniju, ali JESAM roker, i to od momenta kada sam postao svestan sebe. Iz takve sam porodice, hajde da to formulisem moderno, takav mi je background.

Elem, bend koji mi je na listi vecitih favorita, "Neurotic Outsiders", predstavlja supergrupu (ne volim taj izraz, zvuci pompezno kad se primeni na bilo sta i bilo koga posle bendova "Cream" i "Deep Purple", ali sta cu kad je u upotrebi), osnovanu 1995. godine. Cinili su je clanovi bendova "Guns 'N' Roses", "Sex Pistols", i hmmm, "Duran Duran". Sad vam je valjda jasan termin "supergrupa"?
Steve Jones (gitara i vokal), Duff McKagan (bas, vokal), Matt Sorum (bubnjevi), John Taylor (frizure). Salim se za Taylora, covek je dokazao da nije fah idiot, i da se muzikom nije bavio samo da bi pokupio zgodne cice na talasu novog romantizma, da bi ih prebacio na sigurno, na brod "Duran Duran".

Snimili su samo jedan, kultni album, za Maverick Records, i siroj publici ostali gotovo nepoznati. E, sad, ono sto je u toj prici DOBRO jeste to da punk (moje licno misljenje) nikad nije zvucao bolje, energicnije, vise "usvirano", i produkcijski mocnije.
Uspeli su da ne odu ni u jednu od dve krajnosti - niti da se razbacuju parolama tipa "NO FUTURE" i naprave od sebe parodiju punk benda, niti da odu u tesku komercijalnost jednih "Green Day". E, TO bi tek bila parodija.

Da ne zaboravimo, ovde je rec o polovini devedesetih, a ne o vremenu kad je "God Save the Queen" "Pistolsa" bila zabranjena, a ipak na prvom mestu top liste.
Viviene Westwood i Malcolm McLaren se nisu oparili od njih, kao sto su se oparili zahvaljujuci prvom talasu punka, i njegovih prvih glasnogovornika, koje je trebalo adekvatno obuci.
Prvobitno je u ovom superbendu trebalo da budu Billiy Idol i njegov virtuozni gitarista, Steve Stevens, ali su se, kao njihova zamena, na kraju pojavili Jones i Taylor.
Nakon sto se bend razisao, okupili su se jos samo jednom, 1999. To je bilo za potrebe nastupa u Viper Room, gde su prvi put zajedno i "dzemovali".

Slobodno ih potrazite na youtube-u, preporucujem numeru "Jerk", a na facebook-u ih nemojte traziti, jer imaju manje poklonika od autora ovog teksta. Ili ih bas ZATO potrazite i "lajkujte" - ne kaze se bez razloga za njih da su jedan od najpotcenjenijih bendova roka, a svakako najpotcenjeniji kad je podzanr punk u pitanju.

Milan Katić