-Životinjska farma Džordža Orvela?
-Ma jok, reality show Farma!
-Toga sam se i plašio…

Farma još uvek traje, a kako saznajemo iz medija produžiće njeno emitovanje na još neko vreme, a sve zbog ogromnog interesovanja publike, tj velike gledanosti. Ranije sam bio kritički nastrojen prema televiziji sa pinkastim logom, koji liči na fekaliju nepravilnog oblika, a koja je u vrhu liste po zaslužnosti za kulturni genocid na teritoriji bivše SFRJ. Međutim, ozbiljnijom analizom došao sam do zaključka da je prikazivanje novog ciklusa, gore pomenutog programa, veoma dobro i to u edukativnom smislu! Dozvolite.


IT sektor i poljoprivreda su zapravo jedine grane preko kojih bi majka Srbija mogla da se nada ostvarenju nekakvog ekonomskog blagostanja. Naravno, da nema mita, korupcije, monopola, tajkuna, itd. No, kad sam već pomenuo poljoprivredu, nova vlada želi da popularizuje poljoprivredu kroz niz različitih mera. E, jedna od tih jesta i ’’Farma’’ koja je stupila na snagu.

Studirajući agroekonomiju imao sam brojne predmete koji se tiču poljoprivrede, a između njih i stočarstvo. Doduše nisam ga položio, ali sam dao oba kolokvijuma, tako da sam koliko toliko kompetentan da prozborim koju na ovu temu, te obrazložim svoju tezu, zašto je ovaj rijaliti ’’kvalitetan’’.

Farma je naročito uređeno poljsko imanje, gde se čuvaju domaće životinje. Ovo je narodna definicija farme, ali narod bi trebao da zna da se na farmi čuva stoka! STOKA I ŽIVINA! U ovom slučaju, naša ciljna grupa.

Pošto nam pinkasta televizija obezbeđuje svakodnevno višesatno praćenje, kao i reprize najzanimljivijih delova programa, gledaoci mogu da nauče o stočarstvu više nego na fakultetu. Kad jedu, ležu, spavaju, kake, piške, šetaju, ama baš sve. Količina informacija koja protiče, kao i analiziranje interpersonalnih odnosa ’’stoke i živine’’ koja obitava na farmi je od neprocenjivog značaja! Stoka&živina psuje, neosnovano se svađa, primitivna je, banalna, nepotrebno agresivna, prosta, nekulturna, prečesto ispoljava najniže ljudske osobine, ali jako je bitno da se to vidi, zar ne? Hoću da kažem, različiti su načini na koje stoka&živina psuju, a bilo bi dobro iz nekog sjebanog razloga sve to savladiti, da bi se pospešio razvoj stočarstva.

Za one koji žele još više da nauče, to mu dođe neki master nivo, mogu uživo da prate dešavanja, te da detaljnije obrađuju gradivo prateći specijal emisije o farmi, u kojima kao stručni konsultanti učestvuju razni, rasni poznavaoci stočarstva i živinarstva sa naše estrade. Drugim rečima, brdo stručnih lica, od kojih svašta nešto ’’pametno’’ može da se čuje. Ne propustite!

Činilo mi se da su konzumeri ovog programa savladali svo gradivo i nakon prvog emitovanja, ali izgleda da ’’obrazovanja’’ nikad dosta. Edukacija kroz zabavni karakter! Gde naći bolju varijantu!? Ustvari, predlažem ministarstvu poljoprivrede da podeli koju subvenciju producentima farme, jer ona doprinosi popularizaciji poljoprivrede kod mladih, a obnavljanju i utvrđivanju gradiva kod starijeg dela stanovništva.

Gledalac idiot se nijednog trenutka ne pita koliko ovakav i slični programi utiču na mentalnu hendikepiranost naroda, kao i da su posledice gledanja otrovnije od mleka prekomerno zaslađenog aflatoksinom. Naravno, to ne zanima ni producente. A zašto bi?

Cilj ne bira sredstvo, a cilj je više nego jasan. Profit! Nađu grupu sitnih duša koji su u stanju da rade sve i svašta za šaku evra, a onda zarađuju višemilionske iznose u devizama. Od svakog emitovanja nekog popularnijeg rijaliti programa, emiteri debelo uvećaju svoju aktivu!

Daj stoki da gleda stoku, dok gazde zgrću enormnu lovu. Sms poruke tove stoku, koje koštaju ne znam koliko, ali mnogo + PDV, ali super je mogućnost odabira tovljenika koji ide na klanje. Mogućnost odlučivanja pobednika data je gledaocu, tako da se naš konzumer oseća važnim zbog igrajući dodeljenu ulogu. I tako redom, jedan po jedan ispadaju, dok ne dobijemo pobednika/cu.

Sam koncept je dramatuški i rediteljski odlično odrađen, jer tu su zapleti, raspleti, usponi, padovi, protagonisti, antagonisti, kulminacioni punktovi… Neko bi pomislio da jedino loša glumačka ekipa učesnika, ali valjda u tome i jeste ’’čar’’ ovakvih programa.

Na kraju, krmača ili krmak odnose ’’pobedu’’, a onda s nestrpljenjem očekujemo žestoku raspravu, da li je ona zaslužena ili ne… Kad se sve to završi, onda možemo da odahnemo i čekamo novi ciklus, ili pak neki drugi šou program. Zabavno – naučnog karaktera.

Nikola Živadinović