Kragujevac, rodni grad brojnih, poznatih i odličnih muzičara iznedrio je i četvoročlani sastav pod imenom IVEZA and ELEMENTS. Sastav čine: Ivan Ivezić, Predrag Spasojević, Nikola Vasić i Marko Šujica koji je ujedno i naš današnji sagovornik. Ovom prilikom otkrili su nam šta su to radili pre nego što su se skupili pod nazivom IVEZA and ELEMENTS, kao i šta se to interesantno sprema kod njih u narednim danima. Pa da počnemo:

HC: Hajde za početak nam u kratkim crtama opišete šta je to Iveza  and Elements ?
I&E:
IVEZA and ELEMENTS je electro modern rock bend, čak se može reći fusion zbog spoja različitih pravaca, od metala preko drum and bassa, reggea, dub stepa... u suštini jedan  novi pristup muzici i njenom izvođenju.

HC: Kako je nastala ideja da se pojavite pod ovim imenom ?
I&E:
Nismo mnogo razmišljali. Peđa i ja smo imali projekat ELEMENTS, a u to vreme IVEZA je uveliko radio na svom solo projektu sličnog muzičkog žanra, tako da je proizašla zajednička želja za saradnjom a zadržali smo svoj identitet, IVEZA and ELEMENTS.

HC:Vi ste relativno mlad bend, u smislu radite od 2010, ali ipak iza Vas postoje godine iskustva, šta je to što se dešavalo pre Iveze i Elemenata ( gde ste sve svirali i tome slično ) ?
I&E:
Svi smo dugo na muzičkoj sceni. IVEZA je stalni član legendarnog punk benda KBO!, do skoro  član THIMBLE-a, radio je i na projektu LIBRIUM, session muzičar američkog benda AURADRONE... PEĐA je idejni tvorac  HENDIKEP-a, a ja death metal benda DEAD JOKER. Dobili smo i nove snage u vidu DJ NIKOLA.

HC: Do sada ste nastupali u Kruševcu i Kragujevcu i ono što od vas možemo očekivati  u narednom periodu, kada su svirke u pitanju to je nastup na Arsenal festu, 29.juna 2013, Garden stage.  Koliko Vam znači ovo angažovanje i šta očekujete od ovog nastupa ?
I&E:
Nastupi nam u dosadašnjem periodu nisu bili prioritet,već studijski rad. Ova dva nastupa su nama značila da vidimo gde smo i šta nam fali da dostignemo željeni nivo profesionalizma, jer smo veoma specifičan bend za live. ARSENAL FEST je postao prestižan festival u regionu i šire tako da nam veoma znači za dalju promociju, jer smo  malo radili na lokalnoj promociji, mislim na balkan uopšte. Do sada smo bili bazirani na Ameriku i Evropu gde smo i napravili dobru saradnju sa promoterima, magazinima, izdavčcima, radio stanicama...

HC: Taman pred nastup na Arsenal festu izlazi i Vaš novi spot za pesmu ,,The world is gonna stop”, kako je nastala ideja za ovaj spot i ko je zaslužan za njegovu relizaciju ?
I&E:
Spot je rađen u Nemačkom gradu Cologne, koji je  režirao i producirao nemački reditelj DAVID J. LENSING. Nismo hteli da se mešmo  u njegov rad i pogodio je baš u suštinu pesme. Krajem leta idemo tamo da snimimo još jedan spot, jer smo zadovoljni urađenim.

HC: Upravo, tokom našeg razgovora pojavljuje se i nova stvar pod nazivom ,, My brother”( pesmu možete preslušati ovde:‎ https://soundcloud.com/ivezaandelements) koja je potpisana imenom Iveza and elements, šta je to što biste naveli kada je ova stvar u pitanju ?
I&E:
Novi singl MY BROTHER je lično emotivna pesma posvećena IVEZINOM bratu,dalje možete predpostaviti...

HC: Kako kod vas nastaju ideje za nove pesme, da li pesme stvarate zajedno ili… ?
I&E:
Inspiracija je svuda oko nas. Dobra pesma nastaje odjednom bez najave,.Kad je prepoznamo, nadovezujemo se jer to je suština, da svako da svoj pečat. Zbog toga i ima toliko neobičnosti i novina u našoj muzici.

HC: Pored nastupa na Arsenal festu i izlazka novog spota i singla, šta je to što još od Vas možemo očekivati, hoće li se možda uskoro pojaviti i neki album ?
I&E:
Do kraja godine planiramo nekoliko nastupa na festivalima, snimanje još dva video spota, jedan u Srbiji i jedan u Nemačkoj. U pregovorima smo da radimo sountrack za jedan evropski film, što bi nam bio veliki izazov. Nakon svega toga može se očekivati album.

HC: Ono što mene jako zanima to je neko Vaše o mišljenje o muzičkoj sceni kod nas, ima li prostora za svirke u Kragujevcu, odakle vi dolazite, i u Srbiji uopšte i generalno za pravac za koji ste se vi odlučili?
I&E:
To je pitanje koje nas stalno muči, sve nas, sve ove godine. Scena postoji, što je evidentno, samo što je ostala na nivou osamdesetih godina. Bendovi ne pokušavaju ništa novo da donesu na muzičku scenu, sviraju se provereni muzički pravci. Definitivno ovoj sceni nedostaju ideje i želja da se eksperimentiše i ide napred. Deluje mi kao da je zaostala u razvoju. Pozitivo je što se pravi sve više festivala pogotovu leti, zimi je problem jer nema mnogo adekvatnih klubova za nastupe. Što se nas tiče, vreme ce pokazati da li smo na pravom putu, ali ako se kod nas ceni mišljenje svetskih promotera onda za sigurno jesmo.

HC: Za kraj bi mogli da čujemo koja je to poruka koju vi želite da pošaljete kroz Vašu muziku?
I&E:
Sloboda uma, sloboda volje, otvorenost ka iskrenim i lepim stvarima, ljubavi, umetnosti. Svaka pesma nosi neku drugu priču, novo otkrovenje i verujem da će svako moći u nekoj da se pronađe.

Veliki pozdrav čitaocima HELLY CHERRY od IVEZA and ELEMENTS!!!

Razgovarala Ivana Grujić