Stripnjak drugo izdanje "Glimpses of Comfort"Sviđa ti se? Javi ostalima!

Piše: Neven Misaljević, Stripnjak pres

Drugo izdanje "Stripnjak - Graphic Books Edition"
"Glimpses of Comfort - collection of comics about obsessions, freedom and romance"
Scenarij: Ela Gal
Crtež: Kostja Ribnik
Engleski jezik, 58 stranica, A5 crno-belo/grejskala, kolor naslovna strane, meki uvez heftano
Sarajevo, maj 2013.

Stripnjak Indie Comics (BiH) predstavlja svoje drugo izdanje "Glimpses of Comfort" koje je i strip album prvenac autora Ele Gal i Kostje Ribnika. Ova knjižica na 58 strana hronološki predstavlja njihove zajedničke kratke stripove koji su nastali od februara 2012 do aprila 2013 i izlazili kao veb stripovi.
Takođe, iako su priče smeštene u različite "dimenzije, svetove i godišnja doba", one govore o nekoj vrsti univerzalne kritike dominantnih formi u savremenom društvu liberalne demokratije.

...this comic book does not, as it might seem, glorify the autistic sensibility or the ultimate adequacy of the cognitive interiority, but it offers a critique of the dominant forms of emancipation in modern liberal democracy.” - Isečak iz pogovora, napisao Šefik Tatlić

Isto tako u ovoj kolekciji kratkih stripova možemo videti i interesantnu promenu u crtačkom stilu Ribnika kojeg ne bi trebali nazvati "napretkom" ili slično već nekom vrstom pojednostavljenja crteža od isprekidanih grubih linija i jednostavnih panela (koji podsećaju na Alana Forda, dva simetrična horizontalna panela po tabli) do stila koji je postajao mnogo više "ligne claire" sa čistim crnobelim kontrastima, solidnim bojama i eksperimentisanjem sa tehnikama u mnogo kompleksnijim strukturama rasporeda panela.

Ela Gal i Kostja Ribnik su dva prilično nova imena ali deluje da mnogo ozbiljno pristupaju svojim stripovima i može se solidno reći, obzirom da se stripovima bave tek jednu godinu, da su ostvarili jedan prilično dobar rezultat i uneli svežinu na domaću strip scenu.

Ova knjiga takođe se može čitati onlajn ili besplatno skinuti u PDF verziji (ili donirati) na http://www.kostjaribnik.com/,  ili naručiti štampana verzija na istoj ili preko izdavača http://stripnjak.zvukovina.com/,  ili pronaći na štandu sa domaćim izdanjima drugog Stripiti strip festivala koji se održava u Sarajevu od 29. do 30 maja http://drugiugao.org/.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva