Britanska omladina definitivno zna kako da uživa,ali isto tako da se nađe u situacijama iz kojih,ponekad,ne vide izlaz.O tome nam govori britanska teen drama koja prati život grupe tinejdžera u Bristolu.

Serija je jako lijepo osmišljena.Prati život nekoliko društava kroz 6 sezona.Kroz svake dvije sezone je prikazano jedno društvo i njihov život.Što je jako zanimljivo je činjenica da je u svakoj seriji opisan po jedan lik kao individualac,ali opet u radnju su uključeni i ostali likovi,tako da se stvara jedan mozaički sistem.Sve je isprepleteno,a opet na kraju savršeno povezano.

Oni su nabrijani tinejdzeri koji žive svaki dan kao da im je poslednji.Seks,droga,muzika,razuzdanost su najbolje riječi koje ih opisuju.
 

Prva sezona je ponajviše zasnovana na liku po imenu Tony Stonem,za kojeg možemo reći da svojom harizmom manipuliše cijelim društvom,on je taj,on je vođa.Njega glumi Nicholas Hoult,poznat iz filma Sve o dečaku (2002).Samo zbog njega poželite da seriji nema kraja.U toku serije,desiće mu se nešto jako zlo i tužno,ali to ostavljamo vama da saznate sami.Tu se jos pojavljuju i Kasi(Hannah Murray)-labilna anoreksičarka,Sid(Mike Bailey),Maksi(Mitch Hewer),Anvar(Dev Patel)-poznat po glavnoj ulozi u filmu Milioner iz blata.Zatim,u društvu su još Tonijeva djevojka Mišel u ulozi April Pearson,Dzal(Larissa Wilson) i Kris,kojeg glumi Joe Dempsie.

U 3. i 4.  sezoni sve se vrti oko prelijepe glumice i modela Kaya Scodelario,koja je u seriji poznata pod imenom Effy.Ona zavodi,obmanuje,čara svojim seksipilom i perverznim stavom.Nastaje ljubavni trokut koji čine Effy i dva najbolja druga Freddie(Luke Pasqualino) i Cook(Jack O’Connell).Niz opsesija,prevara,bola i depresije se prepliće dajući seriji jednu mračniju nijansu,dok nagomilavanje zapleta drži dinamiku na maksimalnom nivou.Desiće se ubistvo i jedan od omiljenih likova,nažalost nestaje u zadnjoj seriji 4. Sezone.Ko je to,opet prepuštamo vama samima da saznate.

I napokon,u 5. i 6. sezoni imamo novo društvo,opet jako interesantno i drugačije od prethodnih.Kako iz krajnosti u krajnost odlaze mladi,ove dvije sezone najbolje pokazuju.Kako možemo ostvariti sve o čemu maštamo,a isto tako izgubiti sve,pa tako i sebe same predstavljeno je ovdje kroz likove sasvim različite i čudne,koji kada su zajedno postaju jedno i zaboravljaju na sve negativne strane koje im nudi surova realnost koja ih okružuje.

Serija jednostavno budi maštu i adrenalin u vama.Nemojte sebi dopustiti da ovakvo nešto ne pogledate,posebno vi koji volite čudne stvari i zanimljivo ljudsko ponašanje.

Ako vam se svidi,a hoće,otkriću vam još samo da je u toku snimanje 7. sezone koja će biti bazirana na 3 lika iz prethodnih sezona.Ko su oni,otkrićete sami,ali prvo,ostavite sve sa strane i pogledajte ovu fantastičnu seriju koja će vam pomutiti misli.

Jako dobro uklopljen soundtrack seriji daje još više energije i gledaocima želju da budu dio već pomenute serije.Nije lako.Ni najmanje nije lako sjediti i gledati ovakvu seriju,a ne poželjeti bar na minut uskočiti kroz ekran i ludovati sa njima,proživjeti to što oni žive.Sve pohvale idu tvorcima ove fantastične serije.Jamie Brittain i Bryan Elsley,dižemo vam kapu.Bravo!

Inga Kukobat