Koliko je tu samo bilo energije, 11. maja 2013. godine u Šabačkom Hard Rock Caffe-u. Ništa manje se nije ni očekivalo, ali ipak moram da iskažem oduševlljenje prema svim bendovima koji su nastupili. Veče su otvorili Kruševljani Hate Speech, nakon čega se na bini našla kultna grupa Annathema osnovana još davne 1982. godine. Zatim je binu uzdrmao energični sastav iz Novog Sada Kolaps i ubrzo nakon novosadjana binu je u pravom smislu te reči potresao bend iz Sente Ashen Epitaph, ne bi li se u Hard Rock caffe-u predstavio i šabački bend Siempre Peligroso, po mom mišljenju iznenađenje ove večeri. Čast da zatvore ovaj nastup imali su momci iz Obrenovca koji su svoj rad započeli tokom 2000. godine pod nazivom Bukowski.

Hate Speech
Gde se zapravo nalazi početak ove priče, da li prilikom polaska za Šabac ili pri samom ulasku u ovaj grad. No, da ne dužim, posle dugog putovanja, pripreme i tonskih proba ipak u tačno 21 h ova priča počinje,  a otvorili su je trash metal bend iz Kruševca Hate Speech. 2008. godine su frontmen i gitarista benda Slobodan Vasiljković, Goran Jovanović na drugoj gitari, za bas zadužen Vlada Mladenović i za bubnjevima Marko Perović započeli sa lokalnim svirkama pretstavljajući svoj autorski rad. U Šapcu su pored pesme King of mayhem izveli  i odliču stvar Head of war, a nastup zatvorili, kako su sami naveli, ultra mega hitom Fear. Hate Speech povodom njihovog nastupa kaže: ,,Mogli smo mi to i bolje“, a ja zborim solidna svirka ove ekipe bila je odličan uvod u ono što nas je čakalo te večeri.  
Annathema
Nakon Kruševljana, gore pomenuta Annathema našla se na bini da pokaže kako to radi i svira bend koji iza sebe ima mnogo godina iskustva. Ovaj bend danas čine: Miodrag Balban Stavra (bubanj), Mirko Živković (bass), Marko Milanović (Gitara), i za vokalni deo zadužen BlažaMad. Tokom svoje duge karijere nastupali su sa imenima kao što su: Divlje jagode, Destruction i Bloodbath, a u Šapcu su opravdali svoje dugo postojanje  i izveli miks pesama jos iz osamdesetih i devedesetih, a takodje i pesme novijeg datuma. Na kratko ću se osvrnuti  i podsetiti vas da je Annathema 1998 izdala svoj prvi album istoimenog naziva, nakon čega se 1991 pojavio album “Empire of Noise”, a 1997 album pod nazivom “Don’t  Go Down”. U Šapcu su pored ostalih izveli stvar još sa prvog albuma “Killer machine”, kao i stvar sa novog albuma “Decibel”,  “Presure song”. Poslednji pomenuti album izašao je 2012. godine za Miner records na kome se takođe našla i pesma ,”Neću da znam” koju su veterani trash metala uradili u saradnji sa Bobanom iz Ritma Nereda.
Kolaps
Nakon ove ekipe, na binu je stupio nalet energije lično u vidu benda Kolaps iz Novog Sada. Nastup su otvorili pesmom “Positive family“,  te nastavili u svom ritmu i otpevali stvari kao što su “Puta madre“, svoju obradu stvari “Gotta go“ i neizbežnu, odličnu pesmu “Ustajem napadam“. Osim toga, na repertoaru se našla i stvar sa novog albuma “Pas“. Ovaj album će pod etiketom Miner recordsa izaći tokom tekućeg meseca i album su: Kimi (vokal), Sale Bojanić (gitara), Stevan Patić (bas) i Luka Malenić (bubanj) nazvali “Bunt“.  Još jednom su dokazali da su odličan, energičan i pozitivan hard core bend u čijim pesmama ima prizvuka trash-a i punk-a.

Ashen Epitaph
Kolaps je, zatvorivši svoj nastup prepustio binu momcima iz Sente koji su nam poznati kao Ashen Epitaph. Ovaj death metal sastav broji četiri člana od kojih se u ulozi frontmena benda našao Atila Baroš koji je ujedno i gitarista, druga gitara je Norbert Đeri, Mihajlo Štule je zadužen za bas, dok je na bubnjevima Atila Habra. 2005 su ovi momci izdali svoj demo album  „From the Underground“, 2008 izlazi „Somwhere behinde the nervecell“, ne bi li 2009 učestvovali na Exit festivalu i tim povodom izdali cd sa tri numere. 2011. su izašli iz studija sa albumom „Sunshine above the grave“ i započeli potragu za izdavačkom kućom pa se u toj ulozi našao Miner records i album je objavljen 2012. godine. Na ovom albumu našle su se stvari: Midnight madness, Losing all hope, Last tought i tako dalje. U Šapcu je Ashen Epitaph imao odličan nastup pri čemu su nam odsvirali pored ostalih i stvar sa svog demo snimka “From undereground“.
Siempre Peligroso
Sledeća stvar koja se desila na bini Hard Rock caffe-a bili su Šapčani Siempre Peligroso i kao što sam već napomenula potpuno su me pozitivno iznenadili svojim izvođenjem. Na prvi pogled mi nije izgledalo da takav glas može izaći iz mladog pevača Đoleta Pajića, ali prevarila sam se i bila svedok jedne odlične svirke ovog sastava. Pored frontmena ovaj sastav takođe čine i Miloš Cvetuljac na gitari, Ivica Geratović na basu i za bubnjevima Vujadin Stanić. 2010. godine su ovi momci objavili prvi album pod nazivom “Siempre Peligroso”, dok se uveliko očekuje izlazak novog albuma. Osim toga ovaj bend je objavio i dve stvari: Second chance i Freedom  na kompilaciji “Miner Horde” koja nosi pečat Miner recordsa  gde su se pored njih i benda koji je prvi nastupao, Hate Speech našla brojna imena metal i hard core scene. U Šapcu su predstavili deo svog autorskog rada i izveli pesme: Pogled u svetlost, All I see, i toliko o ovim momcima.

Bukowski
Došlo je vreme da kažem par reči o momcima  koji su zatvorirli svirku. Bili su to Bukowski iz Obrenovca, pobednici gitarijade u Rakovici 2002. godine. Bane i Pera kao vokali, Miloš Radojičić-bubanj, Branko Spasić-bas i mlada nova snaga Sergej Sokolov na gitari, najmlađi član  ne samo ovog sastava, već i u odnosu na ostale koji su te večeri prestavili svoj rad. 2012. godine su ovi momci izdali Ep na kome su se našle numere: Čekajući tebe, Explo i Tvrd kao kamen, a na bini šabačkog kluba su  nam pored pomenute “Čekajući tebe”, izveli i stvari “Krv i znoj”.  Sobzirom da uz male prekide nastupaju još od 2000. godine, nije ni čudo što je ovaj bend ostavio odličan utisak svojim nastupom pred Šabačkom publikom, iako nas je zapravo bilo iz raznih gradova u Srbiji.
Svi zajedno
Opšti utisak svih prisutnih je da je invazija u Šapcu za nijansu bila uspešnija u odnosu na Kragujevac, što znači da sa svakom novom invazijom  raste kvalitet izvođenja i same organizacije. U toku su pregovori i sa ostalim gradovima u Srbiji koji će u dogledno vreme pretrpeti Invaziju, ali za sada o tome neću puno govoriti. Uostalom, još se nisu slegli utisci Šabačke Invazije. Do sledeće…

Ivana Grujić