Nakon pet gradova u okviru prolećne turneje, bend Dža ili Bu došao je i u Niš. Koncert je najavljen za 22:30h u klubu Feedback. Kao kod svih koncerata u tom klubu, i ovog puta je kašnjenje bilo neizbežno, pošto su se ljudi tek počeli skupljati ispred kluba negde oko 23h. Nekoliko minuta iza ponoći bend se popeo na binu i krenuo u pomeranje stene!

foto: Marko Pekić /juznevesti.com

U nešto intimnijoj atmosferi, Beograđani su krenuli da ređaju stare stvari kao što je Olovni vojnik, ali i stvari sa novog studijskog izdanja “Kukovo leto” kao što su Rizik i Gola istina. Da li zbog toplijeg vremena ili pak vremena u kome živimo, a koje nije nimalo lako, publika je došla u nešto manjem broju nego prošli put.

Prvi redovi su stidljivo počeli sa šutkom negde nakon treće pesme i uplovili zajedno sa ostalima u nostalgičnu atmosferu pesmom Fliperaški san posle koje je usledila želja da se ode na Jamajku u pesmi Aljaska. Bio je tu i obavezan hit o proročici sa Vračara. Iako malo pričljiv, Sabljar je ispunio želju posetioca i krenuo sa bendom i publikom iz Stampeda direktno u Osnovna školu, koju svi, kako pesmu tako i isntituciju, dobro pamte i vole.

Raspoloženje se vinulo do plafona pesmom Živeo Staljin i svetska revolucija, posle koje su usledili Droga i mladi, Metak, Rasprodaja i Drugovi. Oko pola dva gitarista je rekao: „Sledeću pesmu verovatno niko ne zna“. Niko nije očekivao da se radi o svojevrsnoj himni Dža ili Bu-a, pesmi Ustani i kreni. Temperatura se znatno podigla, te jedna od žica na basu nije izdržala. Pukla je negde na sredini pesme, tako da je bend Večna lovišta odsvirao na tri bas žice – mada, to nikome nije smetalo.

Naravno, bis je bio neizostavan – ali pauza je trajala nešto duže, jer je bas morao biti kompletiran. Za bis su ostavili Kao da ničeg nije ni bilo, pesma koja je postala regularni deo set liste - VIP i za sam kraj, Zemlja nojeva.

Dža ili bu je ispunio očekivanja, mada za dva sata nisu mogli da odsviraju sve što je publika želela. Naravno, nije na odmet da se još jednom osvrnemo na “problem” niške publike čija se želja za svirkom, nadamo se samo na kratko, malo izgubila..

Nenad Cvetković & Nemanja Stevanović