Festival Americana Night na kojem će nastupiti četiri izvođača koja u svom muzičkom izrazu na origianalan način tumače bogato američko nasleđe rock i folk muzike održaće se 24. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda.
Na ovom, po malo netipično za naše prilike organizovanom događaju, sviraće reprezentativni novi domaći izvođači Stray Dogg, Wooden Ambulance, On Tour i Ana Ćurčin. Zanimljivo je da će bendovi svirati u formi back to back – svakog trenutka na bini će biti postavka za dva izvođača koji će uz razgovor sa publikom svirati naizmenično svoje pesme.

Pročitajte kratak (zajednički) intervju sa Dušanom Strajnićem (Stray Dogg), Goranom Grubišićem (Wooden Ambulance), Ivanom Smolović (On Tour) i Anom Ćurčin.

Gde nalazite inspiraciju za svoju “amerikanu” u Srbiji?
Dušan Strajnić (Stray Dogg):
Prvi nas album vrteo se isključivo oko ljubavi, i odnosa u jednoj konkretnoj vezi, dok se drugi pomalo udaljava od toliko isključive teme, ali i dalje pesme su prevashodno o ljubavi, koje srećom ima svuda gde god se nalazio.
Ana Ćurčin: Inspiraciju nalazim u svemu sto osećam, doduše kad je dozvolim ili zaslužim ili kad naiđe…Dakle, najpre u emocijama i njihovoj artikulaciji. Geografski kontekst je pretpostavaljam negde u drugom planu ali važan jer je onda “amerikana” nešto retko, svojevoljno izabrano.
Ivana Smolović (On Tour): Naše pesme su o prijateljstvima, bivšim i budućim ljubavnicima, kafani, zimi, skrivenim ulicama, putovanjima... o stvarima koje svakodnevno proživimo. Beograd je tako jednako dobra scenografija za sve naše priče, koliko i bilo koji drugi grad.
Goran Grubišić (Wooden Ambulance): Hmm... Podjednako površno i banalno bi zvučalo kada bih odgovorio da inspiraciju crpim iz svog života koji svakodnevno živim u svom gradu. U kući svojih roditelja, sa porodicom, prijateljima... Ali isto tako ne bi bilo netačno kada bih rekao da podjednako isti deo pesama smišljam dok vozim bicikl po svom gradu. Tako da koliko god i jedan i drugi odgovor bili banalni ili površni, oba su zacelo tačni.

Šta mislite o konceptu festivala (muzičkom i “back to back” načinu sviranja)?
Dušan Strajnić (Stray Dogg):
Užasno sam uzbuđen oko toga, to će biti novo iskustvo i za publiku, ali i za nas izvođače, jer mi se čini da niko od nas nije svirao na taj način, ali imam osećaj da će biti sjajno. Mislim da je to pravi način da se ova naša scena učvrsti i pokaže u najboljem svetlu.
Ana Ćurčin: Mislim da je jako uzbudljiv kako publici tako i izvođačima i da može da se stvori jako lepa atmosfera u razmeni muzičara na sceni i kontaktu sa publikom ako se uspostavi tačna dinamika... isto tako može da bude i opasno :)
Ivana Smolović (On Tour): Americana Night će na bini okupiti ljude koji se inače sreću na koncertima. Neki od nas su svirali zajedno, a aplaudirali smo jedni drugima iz publike mnogo puta. Koncept nam je prvo bio zastrašujuć! Sad deluje kao neviđeno dobra zabava. Jedva čekamo!!
Goran Grubišić (Wooden Ambulance): Prva moja reakcija je bila: ne, ne , NE... :) ali sada mislim je to stvarno lepa ideja i super koncept. I nemam šta drugo da kažem sem svaka čast organizatorima.

Navedite omiljene domaće i strane (amerikana) izvođače.
Dušan Strajnić (Stray Dogg):
Pored bendova koji učestvuju, koje sve jako volim, tu je i Ika, Lula Mae, Rebel Star ali i Dunja 'Dojo' koja ce tek izbaciti svoj materijal. Tu je dosta izvođača i iz regiona koji su sjajni - Felon, Nina Romić, Irena Žilić i Lovely Quinces, koja je pravi hit u poslednje vreme.
Ana Ćurčin: Sve je krenulo od Bruce Springsteena a slusaću i voleti razne... e sad, omiljene... tu su i Nick Drake i Tracy Chapman i Tom Waits i Bob, i Joni Mitchell nekad i Jeff Buckley ako se da smestiti tu… Domaće? Pa defitinitvno On tour, Stray Dogg i Wooden Ambulance.
Ivana Smolović (On Tour): Rebel Star, Wooden Ambulance, Stray Dogg, Ana Ćurčin je definitivno novi favorit :)
Ono što sam od Marka i Vlade naučila je da su za sve krivi Crosby, Stills, Nash i Young! Dalje su favoriti Calexico, Giant Sand, Wilco, Lucinda Williams, Iron & Wine, J. Tillman, Ryan Adams...
Goran Grubišić (Wooden Ambulance): Domaći "amerikana" izvođači: On Tour, Ventolin, Ika, The Mothership Orchestra, Stray Dogg...
Strani (amerikana) izvođači: imam ih pre-pre-previše... "Moj" Last fm kaže da sam ove najviše slušao, pa ajde onda neka za ovu priliku to bude po tom nekom redu: Lambchop, Elephant Micah, Arab Strap, Damien Jurado, Tindersticks, Giant Sand, Vic Chesnutt, Smog, Last Harbour, The Handsome Family, Mark Kozelek, Kathleen Edwards, Art of Fighting, Richmond Fontaine, Bob Dylan, Dolorean, Migala, Magnolia Electric Co, Dinosaur jr... ... ...

Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 500 dinara u pretprodaji od srede, 8. maja, u prodavnici ploča Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30, lokal 15) i na blagajni Doma omladine, na dan koncerta cena ulaznice će iznositi 700 dinara. Broj ulaznica je ograničen s obzirom da će se ovom prilikom u Velikoj sali nalaziti sedišta. 

Svojevrsni nastavak festivala Americana Night biće turneja benda Stray Dogg koja će tokom maja i juna obuhvatiti 10 gradova u Srbiji (Gornji Milanovac, Čacak, Kragujevac, Jagodina, Bor, Zaječar, Zrenjanin, Kikinda, Bečej, Senta).

Projekat Americana Night i turneju Stray Dogga podržala je Ambasada SAD u Srbiji.
Bendovi online:
Stray Dogg – straydogg.bandcamp.com
On Tour – forontour.bandcamp.com
Wooden Ambulance - woodenambulance.bandcamp.com
Ana Ćurčin – soundcloud.com/ana-curcin-1
Facebook strana festivala - www.facebook.com/americananightfestival?fref=ts