Jedan od najinteresantnijih bendova iz Slovenije ikad, kreće na mini turneju po zemljama bivše SFRJ. Njihov pravac je ohrabren optimizmom i zabavom još od samog početka 1997. godine. Već 1999. godine izdaju album prvenac „Move your feet it's one o 'clock“, godinu dana kasnije izlazi „Go home and practice“, a 2003. „Summer edition“. Za sve te godine, bend je aktivno na turneji po Sloveniji i zemljama regiona, ali i širom sveta gledajući da su im izdanja izlazila i u Japanu! Svirali su sa velikim imenima poput The OffspringD.O.A., NoFxVandals i mnogim drugima. Preživeli su dosta promena u sastavu što nijednom nije uticalo na njihov kvalitet, čak su postajali sve bolji i bolji. 2009. posle duže pauze izlazi četvrti album „Against the gravity“ čiji je producent Bill Gould (basista Faith No More) dok je miks radio čovek fantastične reputacije Rich Veltrop (radio sa Rage Against The MachineRed Hot Chilli PeppersSystem of a down...). Mastering je radio John Cuniberti koji je poznat po svojoj saradnji sa bendovima kao što su AerosmithThe Grateful Dead itd. Impresivan tim, nema šta. Elvis Jackson rastu i razvijaju se sa svakim novim albumom, lako ih je zavoleti i slušati. Kao što sam spomenula, kreću na mini turneju pa smo rešili da malo popričamo sa njima.

foto: Annelie Rosencrantz
HC: Uskoro krećete na mini Balkansku turneju, šta očekujete?
Elvis Jackson: Jedva čekamo takozvanu Balkansku turneju. Zadnju turneju po Balkanu imali smo prilikom promocije albuma „Against The Gravity“, 2009. godine, i trajala je četrnaest dana. Do sada smo skoro svake godine svirali u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji u klubovima i na festivalima. Ovog put na očekujemo dobro energiju, nove fanove i one koji nas prate već godinama. 

HC:Vaši nastupi zrače posebnom energijom i dobrim raspoloženjem. Da li je to unapred smišljen nastup ili zavisi od publike sa kojom se susrećete?
Elvis Jackson: Ne mogu da kažem da smo Impro liga, jer najviše zavisi od publike i feedbacka. Svaki put kad sviramo takozvani „Čelični repertoar“, tačno znamo šta možemo ponuditi publici. I, naravno, uvek nam je super i drago  kad uspostavimo dobar kontakt sa publikom. A što se toga tiče - na Balkanu nema problema. 

HC: Nova pesma, „Window“ negde i predstavlja vaš odnos sa publikom tokom cele karijere, vaš pogled na njih. Šta da očekujemo od ostalih pesama na novom albumu, da li će biti slične ovoj?
Elvis Jackson: Puno prijatelja i fanova nas je pitalo šta se dogodilo sa nama,  svi su očekivali jači zvuk i brže ritmove. Isto je bilo i 2009. kad smo najavili album sa „baladom“ This Time. Bez brige. Mi ostajemo Elvis Jackson i sviramo što mi želimo i najbolje znamo. U našoj muzici ima svega i svačega. Možete se sa devojkom maziti u parku ili razbiti glavu na našim koncertima. Nova ploča će biti brza i jaka. (smeh)


HC: Prepoznaju vas kao mešavinu ska, punk i reggae muzike. Koji vas još žanrovi inspirišu dok stvarate?
Elvis Jackson: Mi smo mešavina raznih žanrova koje sluša svako od nas. Možemo pričati o metalu, reggae, punku, rocku. Ne mogu da kažem da nas to vodi kad stvaramo, a sigurno sve to utiče na nas. Možda je upravo to razlog što je naša muzika mešavina svih naših ukusa.

HC: Kako biste opisali razvoj benda Elvis Jackson od albuma „Move your feet it's one  o'clock“ do albuma „Against the gravity“?
Elvis Jackson: Postajemo stariji, a na sreću ne dosadni, nego zreliji i još uvek na pravi entuzijastički način. Savetujemo da pogledate naš novi video za „Window“. Sve odgovore naći čete u dva minuta i petdesetdevet sekundi.

HC: Hvala puno na izdvojenom vremenu, želite li nešto da poručite čitaocima Helly Cherry-a i fanovima u Srbiji?
Elvis Jackson: Naravno - Volite se! Dođite na naše koncerte i ostavite brige kod kuće. Hvala i vama za intervju.

Razgovarali Soki (Elvis Jackson) i Tamara Maksimović